Zrobienie domowego cukru waniliowego jest banalnie proste, a efekt wspaniały. Cukier aromatyzowany prawdziwą wanilią pięknie pachnie i jest niezastąpiony do ciast, ciasteczek i czego dusza zapragnie :) I przede wszystkim bierze górę nad tym kupnym, wanilinowym … który czasem jest mylnie brany za waniliowy. Proporcje zaczerpnięte ze strony Moje Wypieki.
Składniki
- 2 szklanki cukru
- 1 laska wanilii
Przygotowanie:
Cukier przesypać do szczelnie zamykanego pojemnika. Jeśli chcemy mieć drobniejszy, można użyć drobnego cukru do wypieków lub troszkę rozdrobnić w młynku lub malakserze. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, tępą stroną noża wyskrobać nasionka. Nasiona i pustą laskę wanilii dodać do cukru, zamknąć i wstrząsnąć. Do uzyskania mocniejszego aromatu można dorzucać puste laski wanilii, które zostają po innych wypiekach. Po dwóch tygodniach cukier ma już pełny aromat.
Smacznego!