Domowy cukier waniliowy, z ziarenkami wanilii

Zrobienie domowego cukru waniliowego jest banalnie proste, a efekt wspaniały. Cukier aromatyzowany prawdziwą wanilią pięknie pachnie i jest niezastąpiony do ciast, ciasteczek i czego dusza zapragnie :) I przede wszystkim bierze górę nad tym kupnym, wanilinowym … który czasem jest mylnie brany za waniliowy. Proporcje zaczerpnięte ze strony Moje Wypieki.

Składniki

  • 2 szklanki cukru
  • 1 laska wanilii

Przygotowanie:

Cukier przesypać do szczelnie zamykanego pojemnika. Jeśli chcemy mieć drobniejszy, można użyć drobnego cukru do wypieków lub troszkę rozdrobnić w młynku lub malakserze. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, tępą stroną noża wyskrobać nasionka. Nasiona i pustą laskę wanilii dodać do cukru, zamknąć i wstrząsnąć. Do uzyskania mocniejszego aromatu można dorzucać puste laski wanilii, które zostają po innych wypiekach. Po dwóch tygodniach cukier ma już pełny aromat.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.