Składniki na ciasto (na 16 bułeczek):
- 50 g świeżych drożdży
- 300 ml letniego mleka
- 6 łyżeczek cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 60 g stopionego i ostudzonego masła
- 600 g mąki pszennej
Składniki na lukier królewski:
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 białko
- zielony barwnik spożywczy
- kilka kropel soku z cytryny
Do dekoracji:
- cukrowe perełki, posypki
- płatki migdałów
- rodzynki
- wiórki kokosowe
Przygotowanie:
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz ręcznie krótko zagnieść, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Podzielić ciasto na 16 części i z każdej uformować okrągłe bułeczki. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub specjalną teflonową matą,układać po cztery sztuki, połączone jedna przy drugiej aby kształtem przypominały gąsienicę. Przykryć bułeczki i zostawić do napuszenia na około 30 min. Jeśli będziemy bułeczki lukrować – niczym ich nie smarujemy przed pieczeniem. Bułeczki piec w temperaturze 2250 C przez około 12 min. Po upieczeniu nasze gąsienice wyjąć i ostudzić, np na kratce do studzenia ciast.
Przygotować lukier królewski: białko utrzeć z cukrem pudrem, sokiem z cytryny i odrobiną zielonego barwnika na gładką, jednolitą masę. Gdy będzie za rzadki dodać cukru pudru, gdy za gęsty – odrobinkę wody lub soku z cytryny.
Ostudzone gąsienice polukrować zielonym lukrem, dowolnie udekorować. Pierwszą bułeczkę „główkę” naciąć tak aby „gąsienica” miała otwartą buźkę. Z płatków migdała lub ziaren słonecznika zrobić ząbki.