Bułeczki „zielone gąsienice”

Ten przepis to totalne zaskoczenie! Przyznam się, że bardzo sceptycznie podeszłam do niego. Widząc składniki na ciasto drożdżowe bez jajek i z małą ilością cukru oraz późniejszy przepis na polukrowanie, miałam tylko jedną myśl: bułki śniadaniowe z lukrem! To nie może dobrze smakować! Ale upiec musiałam, do tego bez kombinowania, w niezmienionej formie, ponieważ jest to przepis z książki mojej córci „Barbie, wielka księga przyjęć”. Po upieczeniu okazało się, że bułeczki smakują wybornie, same nie są przesłodzone a lukier dopełnia słodyczy. Są mięciutkie i puszyste. Zniknęły w ten sam dzień. Naprawdę warto je upiec, chociażby ze względu na dzieci – cała dekoracja to dzieło mojej córci, frajdę miała nieziemską.

Składniki na ciasto (na 16 bułeczek):

  • 50 g świeżych drożdży
  • 300 ml letniego mleka
  • 6 łyżeczek cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 60 g stopionego i ostudzonego masła
  • 600 g mąki pszennej

Składniki na lukier królewski:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 białko
  • zielony barwnik spożywczy
  • kilka kropel soku z cytryny

Do dekoracji:

  • cukrowe perełki, posypki
  • płatki migdałów
  • rodzynki
  • wiórki kokosowe

Przygotowanie:

Zrobić rozczyn z drożdży: drożdże z odrobiną cukru zalać ciepłym mlekiem, rozpuścić i zostawić na chwilkę, aż „ruszą”. Resztę cukru, resztę mleka, zaczyn drożdżowy, masło  i sól umieścić w naczyniu. Dodając stopniowo przesianą mąkę wyrabiać ciasto na gładką kulę. Ja robię ciasto w robocie kuchennym, z hakiem do wyrabiania ciasta, można też ręcznie. Wyrobione ciasto przykryć i zostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości, na około godziny.

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz ręcznie krótko zagnieść, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Podzielić ciasto na 16 części i z każdej uformować okrągłe bułeczki. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub specjalną teflonową matą,układać po cztery sztuki, połączone jedna przy drugiej aby kształtem przypominały gąsienicę. Przykryć bułeczki i zostawić do napuszenia na około 30 min. Jeśli będziemy bułeczki lukrować – niczym ich nie smarujemy przed pieczeniem. Bułeczki piec w temperaturze 2250 C przez około 12 min. Po upieczeniu nasze gąsienice wyjąć i ostudzić, np na kratce do studzenia ciast.

Przygotować lukier królewski: białko utrzeć z cukrem pudrem, sokiem z cytryny i odrobiną zielonego barwnika na gładką, jednolitą masę. Gdy będzie za rzadki dodać cukru pudru, gdy za gęsty – odrobinkę wody lub soku z cytryny.

Ostudzone gąsienice polukrować zielonym lukrem, dowolnie udekorować. Pierwszą bułeczkę „główkę” naciąć tak aby „gąsienica” miała otwartą buźkę. Z płatków migdała lub ziaren słonecznika zrobić ząbki.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.