Majonez domowy

W domu rodzinnym  moja mama nigdy nie kupowała majonezu. Zawsze sama kręciła pyszny, domowy i gęsty. Nauczyła mnie również sposobu na uratowanie zwarzonego majonezu. Ja również nie korzystam z gotowych, które w smaku po prostu nie dorównują temu domowemu. Przede wszystkim możemy ten majonez doprawić wg własnego gustu oraz zrobić konsystencję taką, jaką lubimy. Różne są przepisy na majonez, u nas w domu zawsze stosuje się zasadę 1:1:1, na jedno jajko dajemy jedną szklankę oleju (250 ml) oraz jedną łyżeczkę musztardy. Zawsze robię podwójną porcję, aby mieć mniej roboty. Domowy majonez ukręcimy końcówką od blendera lub tradycyjnie ręcznie trzepaczką- lecz to żmudna praca. Ja natomiast kręcę majonez w robocie kuchennym, malakserze – nie planetarnym, końcówkami do ubijania jajek. Mój robot ma bardzo dużą moc, więc daje radę. Natomiast nie wiem jak to by wyszło ze słabszą mocą. W każdym bądź razie, domowy majonez bez względu na to, czym przygotujemy, jest przepyszny.

Składniki:

  • 1 jajko (żółtko i białko osobno)
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 szklanka oleju (250 ml)
  • sól
  • cukier
  • sok z cytryny lub kwasek cytrynowy
  • pieprz biały lub czarny

Przygotowanie:

Świeże jajko wyparzamy: wkładamy na 10 sekund do wrzątku, następnie do zimnej wody.

Oddzielamy żółtko od białka. Żółtko umieszczamy w naczyniu, dodajemy łyżeczkę musztardy i krótko mieszamy do połączenia. Ciągle miksując dolewamy małymi partiami olej. Dolewamy kolejną partię dopiero wtedy, kiedy poprzedni już wmieszamy.

Mikser sam mi kręci majonez, ale podobno ważne jest aby kręcić w jedną stronę – nie wiem, nie sprawdzałam.

Majonez będzie powoli gęstniał. Im więcej oleju dodamy, tym będzie gęstszy. Dodać białko i jeszcze krótko zmiksować. Białka można nie dodawać, to już kwestia gustu.

Dodać przyprawy do smaku: ja dodaję sól, cukier (ja daję 3 łyżeczki bo taki majonez lubię), 2 łyżeczki soku z cytryny lub 0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego oraz pieprz biały jeśli lubicie. Jeśli potrzeba – dodać jeszcze troszkę musztardy. Wymieszać.

Majonez przechowywać w lodówce, w słoiczku lub pudełku z pokrywką, świeżość utrzymuje około 7 dni.

Jeśli majonez się zwarzy – nie panikować! W takim przypadku w misce umieścić jedno żółtko i łyżeczkę musztardy. Wymieszać do połączenia i dalej postępować tak jakbyśmy kręcili majonez, tylko zamiast dodawać powoli oleju, dodajemy naszą zważoną wcześniej mieszankę a później brakującą część oleju. Sposób wielokrotnie wypróbowany i zawsze się sprawdza.

Smacznego!

Dodaj komentarz