Składniki:
- 1 jajko (żółtko i białko osobno)
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 szklanka oleju (250 ml)
- sól
- cukier
- sok z cytryny lub kwasek cytrynowy
- pieprz biały lub czarny
Przygotowanie:
Oddzielamy żółtko od białka. Żółtko umieszczamy w naczyniu, dodajemy łyżeczkę musztardy i krótko mieszamy do połączenia. Ciągle miksując dolewamy małymi partiami olej. Dolewamy kolejną partię dopiero wtedy, kiedy poprzedni już wmieszamy.
Mikser sam mi kręci majonez, ale podobno ważne jest aby kręcić w jedną stronę – nie wiem, nie sprawdzałam.
Majonez będzie powoli gęstniał. Im więcej oleju dodamy, tym będzie gęstszy. Dodać białko i jeszcze krótko zmiksować. Białka można nie dodawać, to już kwestia gustu.
Dodać przyprawy do smaku: ja dodaję sól, cukier (ja daję 3 łyżeczki bo taki majonez lubię), 2 łyżeczki soku z cytryny lub 0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego oraz pieprz biały jeśli lubicie. Jeśli potrzeba – dodać jeszcze troszkę musztardy. Wymieszać.
Majonez przechowywać w lodówce, w słoiczku lub pudełku z pokrywką, świeżość utrzymuje około 7 dni.
Jeśli majonez się zwarzy – nie panikować! W takim przypadku w misce umieścić jedno żółtko i łyżeczkę musztardy. Wymieszać do połączenia i dalej postępować tak jakbyśmy kręcili majonez, tylko zamiast dodawać powoli oleju, dodajemy naszą zważoną wcześniej mieszankę a później brakującą część oleju. Sposób wielokrotnie wypróbowany i zawsze się sprawdza.