Bardzo smaczny dodatek do obiadu. U nas najpierw każdy rzucił się na ziemniaczki, a później zauważył mięso :) Ziemniaczki pieczone bez podgotowania zawsze dłużej się pieką aniżeli gotują, więc ja zawsze najpierw je gotuję a później tylko zapiekam do otrzymania pięknego złotego koloru. Polecam :)
Składniki:
- ziemniaki
- sól
- olej/ oliwa
- tymianek (lub inne ulubione zioła)
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, umyć i od razu pokroić na mniejsze cząstki. Mi najbardziej odpowiadają pokrojone w takie ćwiartki jak na zdjęciach. Ugotować w osolonej wodzie prawie do miękkości, uważając by za bardzo się nie rozpadły. Odcedzić.
Ugotowane ziemniaki rozłożyć na dużej blasze z wyposażenia piekarnika. Ja zawsze piekę na silikonowej macie. Delikatnie skropić olejem (ja używam buteleczki ze sprayem do oliwy i octu, w ten sposób nie nadużywam oleju), posypać ziołami i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 230-240oC. Piec do zrumienienia.
Ja piekłam na opcji grill około 10 min.
Smacznego!