Przepis na te orzeszki widziałam w programie Ewy Wachowicz i bardzo byłam ciekawa ich smaku. Orzeszki zrobiłam, ale powiem tak – szału na mnie nie zrobiły. Mężowi za to smakowały i specjalnie jeszcze musiałam dosypywać chili. Przepis zamieszczam – ciekawe, czy ktoś będzie miał ochotę wypróbować :) Ja jeszcze spróbuję wersję czosnkową.
Składniki:
- 1 szklanka suszonej ciecierzycy
- sól
- papryka słodka, ostra, chili
- troszkę oleju
Przygotowanie:
Ciecierzycę namoczyć w zimnej wodzie przez minimum 4 godziny. Ja zostawiłam na noc. Po tym czasie ciecierzycę przepłukać i ugotować do miękkości, około 45 min.
Ugotowaną ciecierzycę odcedzić. Wsypać do dużej miski, dodać odrobinę oleju i przyprawy, dokładnie wymieszać i wyłożyć na dużą blachę z wyposażenia piekarnika. Można też od razu ciecierzycę wysypać na blachę i tam posypać przyprawami, jednak mi wygodniej było wymieszać wszystko w misce. Orzeszki były równomiernie obtoczone przyprawami.
Blachę wstawić do nagrzanego do 200oC piekarnika i zapiekać orzeszki około 15-20 min do zrumienienia.
Smacznego!