Czerwona kapusta – duszona w szybkowarze

Przeprowadzając się do nowego domu musiałam zmienić całkowicie wszystkie garnki na takie odpowiednie do indukcji. Już pół roku przed przeprowadzką zaczęłam gromadzić swoją nową „wyprawkę”. Był w niej między innymi szybkowar, który zanim go użyłam, przeleżał w szafie w nowym domu grubo ponad pół roku. Cóż to za marnotrawstwo! Szybkowar jest dla mnie naprawdę zbawieniem, mięso dusi się w 15 min, szybki wywar na zupę czy warzywa na sałatkę w 10 min są gotowe. Szczerze polecam taki garnek. A co kapustki – oczywiście można ją zrobić w sposób tradycyjny, odpowiednio dłużej gotując. Kapustę tą zawsze robię w większej ilości i później pasteryzuję w słoikach. Jest pyszna, słodko-kwaśna, nie rozgotowana. Mam jeszcze przepis na kapustkę z jabłkami duszoną w winie, ale to kiedy indziej :)

Składniki:

  • czerwona kapusta, duża główka
  • liść laurowy 2-3 szt
  • ziarna pieprzu czarnego, około 10 szt
  • ziarna ziela angielskiego, około 5 szt
  • sól, pieprz mielony
  • ocet winny lub zwykły (dałam 2 łyżki winnego)
  • cukier (dałam dwie łyżki)
  • troszkę smalcu lub oleju

Przygotowanie:

Kapustę czerwoną drobno poszatkować. W garnku (u mnie szybkowar) rozgrzać odrobinę smalcu lub oleju, włożyć poszatkowaną kapustę, dołożyć liść laurowy, ziarna pieprzu oraz ziela angielskiego, podlać wodą (u mnie 2 szklanki).

Jeśli gotujemy w szybkowarze – pokrywę szybkowara zamknąć i dalej postępować wg instrukcji (każdy szybkowar ma swoją instrukcję gotowania). Gotować 15 min od momentu uzyskania odpowiedniego ciśnienia. Po tym czasie szybkowar zostawić do ostudzenia i wyrównania ciśnienia lub wg instrukcji otworzyć. Dodać cukier, sól, pieprz czarny mielony oraz ocet do smaku. Wymieszać, jeszcze raz chwilkę zagotować  i gotowe.

Jeśli gotujemy tradycyjnie – kapustkę dusić aż będzie miękka, około 1 – 1,5h. W razie potrzeby podlewać wodą aby kapusta nie przypaliła się do dna, od czasu do czasu mieszając. Gdy kapusta zmięknie dodać cukier, sól, pieprz czarny mielony oraz ocet do smaku. Wymieszać, jeszcze pogotować chwileczkę i gotowe.

Kapustę można pasteryzować –  do wyparzonych słoików przełożyć kapustę, dobrze zakręcić i pasteryzować na niewielkim ogniu 25 min.

Smacznego!

Dodaj komentarz