Składniki:
- czerwona kapusta, duża główka
- liść laurowy 2-3 szt
- ziarna pieprzu czarnego, około 10 szt
- ziarna ziela angielskiego, około 5 szt
- sól, pieprz mielony
- ocet winny lub zwykły (dałam 2 łyżki winnego)
- cukier (dałam dwie łyżki)
- troszkę smalcu lub oleju
Przygotowanie:
Jeśli gotujemy w szybkowarze – pokrywę szybkowara zamknąć i dalej postępować wg instrukcji (każdy szybkowar ma swoją instrukcję gotowania). Gotować 15 min od momentu uzyskania odpowiedniego ciśnienia. Po tym czasie szybkowar zostawić do ostudzenia i wyrównania ciśnienia lub wg instrukcji otworzyć. Dodać cukier, sól, pieprz czarny mielony oraz ocet do smaku. Wymieszać, jeszcze raz chwilkę zagotować i gotowe.
Jeśli gotujemy tradycyjnie – kapustkę dusić aż będzie miękka, około 1 – 1,5h. W razie potrzeby podlewać wodą aby kapusta nie przypaliła się do dna, od czasu do czasu mieszając. Gdy kapusta zmięknie dodać cukier, sól, pieprz czarny mielony oraz ocet do smaku. Wymieszać, jeszcze pogotować chwileczkę i gotowe.
Kapustę można pasteryzować – do wyparzonych słoików przełożyć kapustę, dobrze zakręcić i pasteryzować na niewielkim ogniu 25 min.