Omleciki biszkoptowe z bitą śmietaną i owocami

Będąc w piekarni z córcią, czasami jestem „naciągana” na omlecika z bitą śmietaną. A nie ma żadnej filozofii aby taki pyszny deser zrobić samemu w domu. To jeszcze deser z okresu ferii zimowych, gdzie miałam więcej czasu na szaleństwa w kuchni.
Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku.



Składniki na 4 omlety:

  • 2 jajka (białka i żółtka osobno)
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka cukru

Do podania:

  • 200 ml śmietany kremówki, najlepiej 36%
  • cukier puder
  • owoce lub dżem, wg uznania

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180oC. W misce ubić białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier i miksować aż do rozpuszczenia cukru. Następnie dodać żółtka, zmiksować do połączenia. Na końcu dodać mąkę, delikatnie wmieszać szpatułką lub na najwolniejszych obrotach miksera.

Dużą blachę wyścielić papierem do pieczenia. Biszkoptową masę wyłożyć delikatnie łyżką na blachę tworząc 4 omlety, o średnicy około 10 cm. Wstawić do piekarnika na 9-10 min, nie dłużej.

Po tym czasie z blachy zdjąć papier razem z omletami. Następnie zdjąć delikatnie omlety, gdyby nie chciały odejść – podważyć łopatką lub nożem. Jeszcze ciepłe zgiąć w pół i tak złożone położyć w pojemniku na sztorc (w ten sposób zachowają kształt i nie połamią się podczas napełniania śmietaną).

Gdy omlety wystygną, napełnić bitą śmietaną, udekorować owocami, posypać cukrem pudrem lub podać w ulubiony sposób, z ulubionym kremem lub dodatkami.

Smacznego!

Dodaj komentarz