Oleje aromatyzowane – czosnkowy i bazyliowo-cytrynowy

Robiąc wczoraj zakupy moją uwagę zwróciły oleje aromatyzowane o różnych smakach i zapachach. Ich cena była i tak powalająca za ilość jaką proponowali. Do tego skład oprócz oleju i ziół zawierał również sporą dawkę konserwantów i sztucznych aromatów. A nie ma nic prostszego nic sporządzenie swojej oliwy, lub oleju smakowego. Przydadzą się do potraw, mięs. Wyśmienicie smakują dodane do dressingu do wszelkiego rodzaju sałat. Ja robiłam na bazie dobrego oleju rzepakowego, który ma dość neutralny smak. Można też zrobić na bazie oliwy czy też oleju winogronowego, jak kto lubi i co ma. Polecam szczerze i zachęcam do inwencji twórczej!

Składniki na olej czosnkowy:

  • 250 ml oleju lub oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki soli morskiej
  • karafka, butelka lub słoiczek

Przygotowanie:

Czosnek obrać, pokroić na mniejsze kawałki. W karafce, buteleczce lub słoiczku umieścić czosnek, sól morską i zalać olejem lub oliwą. Naczynie zamknąć, wstrząsnąć i schować w zacienione miejsce, od czasu do czasu potrząsać buteleczką. Olej nabiera pełnego aromatu po około 10 dniach. Po tym czasie zawartość karafki można przecedzić przed drobne sitko. Olej oczywiście zachować, resztę można wyrzucić. Podobno należy go zużyć do 3 miesięcy od sporządzenia. Po tym czasie zawartość karafki można przecedzić przez drobne sitko. Olej oczywiście zachować, resztę można wyrzucić.

Składniki na olej bazyliowo-cytrynowy:

  • 250 ml oleju lub oliwy
  • kilka listków świeżej bazylii (ja dałam jeszcze łodyżkę)
  • skórka ze świeżej cytryny
  • 0,5 łyżeczki soli morskiej
  • karafka, buteleczka lub słoiczek

Przygotowanie:

Umytą i osuszoną bazylię drobno pokroić, ja użyłam również łodyżki. Skórkę z cytryny (uprzednio wyszorowanej i sparzonej) również drobno pokroić i razem z bazylią umieścić w karafce, buteleczce lub słoiczku. Dodać sól morską, zalać olejem lub oliwą. Naczynie zamknąć, wstrząsnąć i schować w zacienione miejsce, od czasu do czasu potrząsać buteleczką. Olej nabiera pełnego aromatu po około 10 dniach. Po tym czasie zawartość karafki można przecedzić przez drobne sitko. Olej oczywiście zachować, resztę można wyrzucić. Podobno należy go zużyć do 3 miesięcy od sporządzenia.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *