Roladki drobiowe – ze szpinakiem i mozzarellą

Przepyszne roladki z piersi kurczaka, nafaszerowane szpinakiem z mozzarellą. Wyszły bardzo soczyste, farsz z dodatkiem sera nie wypływał z roladek. U mnie wersja z tradycyjną panierką, lecz można oczywiście z niej zrezygnować. Aby mieć pewność, że w środku nie będą surowe a z wierzchu przypalone, najpierw je obsmażyłam do zrumienienia panierki, następnie dopiekałam w piekarniku. Wyszły naprawdę spore, bo długości rozpostartej dłoni, a farszu było tyle, że zrezygnowałam z surówki, podałam tylko z tłuczonymi ziemniaczkami. Szczerze polecam :)

Składniki na 4 rolady:

  • 2 duże piersi z kurczaka lub 4 małe
  • 250 g szpinaku – użyłam mrożonego
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • kulka mozzarelli (125 g)
  • sól i pieprz
  • mąka pszenna, bułka tarta i dwa jajka do panierowania

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, ewentualnie oczyścić z błonek. Większe filety przekroić wzdłuż na dwie części. Kotlety delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa, najlepiej przykrywając je folią spożywczą – nie będzie pryskać. Z obydwu stron oprószyć solą i pieprzem.

Na patelni roztopić masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przesmażyć. Czosnek nie może zbrązowieć bo będzie gorzki. Dodać szpinak, najlepiej sprawdza mi się mrożony. Gdy szpinak się rozmrozi i woda odparuje, dodać pokruszoną kulkę mozzarelli. Podgrzewać całość aż ser się roztopi i farsz będzie jednolity. Na końcu przyprawić do smaku solą i pieprzem. Zamiast mozzarelli można użyć innego sera – żółtego, topionego lub zwykłego twarogu.

Na rozbite kotlety nakładać farsz szpinakowy, zwinąć ciasno w roladkę uważając aby bokiem szpinak nie wypłynął. Niczym nie spinam, ale można użyć wykałaczek. Roladki najpierw obtoczyć w mące, następnie w rozkłóconym jajku z dodatkiem soli i na końcu w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia panierki. Następnie rolady przełożyć do naczynia żaroodpornego, najlepiej z pokrywą. Dolać pół szklanki wody, zakryć pokrywą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190oC. Zapiekałam je 20 min, po tym czasie tylko wyłączyłam piekarnik lecz naczynie z roladkami wyciągnęłam po 10 minutach od wyłączenia.

Smacznego!

Dodaj komentarz