Przepyszne domowe ciasteczka. Ciasto jest bez cukru więc cała słodycz będzie zależała od tego, jak dużo oprószycie je cukrem pudrem. Ja je upiekłam z jabłuszkiem, można również z brzoskwiniami lub innymi owocami. Szybko się je robi, jeszcze szybciej znikają. I nie ma błędu w przepisie – nie używamy jajek. Czyż nie pięknie się do nas uśmiechają? :) Przepis ze strony Moje Wypieki.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 250 g sera twarogowego, zmielonego trzykrotnie lub przeciśniętego przez praskę
- 125 g masła, w temperaturze pokojowej
- 3 – 4 jabłka lub połówki brzoskwiń
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Mąkę, masło i ser umieścić w malakserze lub robocie i wyrobić gładką kulę ciasta. Można też zagnieść tradycyjnie – składniki najpierw posiekać nożem, później wyrobić szybko ciasto. Ciasto owinąć w folię i włożyć do lodówki na min 30 min, schłodzone lepiej się wałkuje i ciasteczka się nie rozpływają. Ja ciasto wyrobiłam rano, ciasteczka robiłam zaś po południu.
Jabłka umyć, przekroić na ćwiartki, obrać i wyciąć gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę podzielić jeszcze na 2 -3 plasterki.
Ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Wałkować na grubość około 3 mm, szklanką wycinać kółka jak na pierogi. Na każdy krążek położyć cząstkę jabłuszka, złożyć i skleić w rogach, tak jak na zdjęciu.
Blachę z wyposażenia piekarnika wyścielić papierem do pieczenia lub matą teflonową, układać ciasteczka w odstępach. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec 25 – 30 min, do zezłocenia.
Po upieczeniu ciasteczka przełożyć na kratkę do pieczenia, i ostudzone obsypać cukrem pudrem.
Smacznego!