Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka gorącej wody
- 1 jajko
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka oleju
Dodatkowo:
- truskawki (świeże lub mrożone)
- jogurt grecki i cukier do podania
Przygotowanie:
Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części, wałkować na grubość około 3 mm (lub wg upodobań – ja wałkowałam troszkę grubiej aby truskawki podczas gotowania nie wyciekały) na stolnicy oprószonej mąką, wykrawać koła szklanką. Na każde kółko nakładać truskawkę, zlepić brzegi pieroga (ja lepię palcami). Gotowe pierogi odkładać na tacę obsypaną mąką.
Pierogi najlepiej gotować w szerokim rondlu w wodzie z dodatkiem soli. Wrzucać pierogi partiami na wrzątek, uważając aby nie przykleiły się do dna. Gotować około 4 min od wypłynięcia.
Pierogi podałam z jogurtem greckim, obsypane delikatnie cukrem.
Pierogi można też mrozić – układać jeden obok drugiego na tacach obsypanych mąką, tace umieścić w zamrażalniku. Po zamrożeniu, pierogi już można przełożyć z tac do jednego woreczka i umieścić z powrotem w zamrażalniku.