Niezastąpiony sos w mojej kuchni. Baza służy mi do wielu wariacji na temat tego sosu do różnych dań, począwszy od zapiekanek, na makaronach czy warzywach kończąc. Mój idealny sos to proporcje 1:1:1, czyli na jedną łyżkę masła przypada jedna łyżka mąki i jedna szklanka mleka. Tak mówiła Ania Starmach w swoich programach kulinarnych, a Magda Gessler przestrzegała aby najpierw przesmażyć krótko mąkę na suchej patelni. A ja jeszcze dołożę, żeby mleko wlewać partiami – wtedy nie będzie nierozmieszanych grudek. I tak robię, a sos wychodzi pyszny i aksamitny :)
Składniki:
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka mleka
- sól, pieprz i gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Na suchej patelni przesmażyć krótko mąkę. Uważać aby nie przypalić, mąka ma pozostać biała. Do mąki dołożyć łyżkę masła. Ciągle mieszając połączyć mąkę z rozpuszczonym masłem. Wyjdzie nam zasmażka. Powoli wlewać mleko – najlepiej partiami. Mąka z masłem szybciej się rozpuści w mniejszej ilości mleka. Zagotować całość i pogotować około 10 min aż mąka straci surowy posmak a sos wyraźnie zgęstnieje. W tym momencie sos już zdejmuję z palnika i przyprawiam solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.
Smacznego!