Składniki na ciasto naleśnikowe:
- 300 ml mleka
- 2 jaja
- 100 g mąki
- łyżka oleju
- szczypta soli
Składniki na farsz:
- różyczki brokuła (u mnie z brokuła o wadze 500g)
- 100 g sera żółtego
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- jajko i bułka tarta do panierowania
Przygotowanie:
Po tym czasie smażyć cienkie naleśniki na dobrze rozgrzanej i lekko natłuszczonej patelni. Ja do smażenia naleśników używam buteleczki ze sprayem, w której mam olej i tylko pryskam na samym początku. Niektórzy do krokietów smażą naleśniki tylko z jednej strony – ja smażę tradycyjnie z dwóch stron na złoty kolor.
Usmażone naleśniki kłaść na talerz, pozostawić do ostygnięcia.
W międzyczasie przygotować farsz. Różyczki brokuła ugotować na parze lub tradycyjnie w wodzie. Jeśli ktoś lubi, może ugotować całego brokuła. Po ugotowaniu brokuła rozgnieść widelcem, dodać żółty ser starty na tarce, wymieszać oraz doprawić do smaku solą i pieprzem.
Naleśnika położyć na desce lub talerzu, wyłożyć część farszu. Rozsmarować po całości, zostawiając około 1 cm odstęp od brzegu naleśnika. Złożyć krokieta. Poniżej zdjęcia, jak ja składam. Postąpić tak samo z resztą naleśników.
Zrolowane krokiety maczać w rozkłóconym jajku ze szczyptą soli i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju lub maśle do zezłocenia. Ja krokiety usmażyłam najpierw na patelni, później przed jedzeniem chwilę podgrzałam w piekarniku w naczyniu żaroodpornym, tak aby ser żółty ładnie się rozpuścił.