Składniki:
- 450 ml wody
- 450 g mąki pszennej razowej
- 220 g mąki żytniej
- 40 g drożdży
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Wyrobione ciasto zostawić przykryte lnianą ściereczką w cieple do wyrośnięcia i podwojenia objętości. Mi to zajęło około 40 min.
Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko chwilę zagnieść. Przełożyć ciasto do formy wyścielonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej np otrębami. Piekłam w keksówce (37 cm x 12 cm). W formie pozostawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 min. Przed pieczeniem można chleb posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać ulubionymi ziarnami.
Chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 230oC, po 15 min zmniejszyć temperaturę do 190oC i piec jeszcze ok 40-45 min. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić chleb w formie przez około 10 min, następnie wyjąć z formy i wystudzić na kratce.
Smacznego!