Chleb żytni razowy

Od kilku dni jestem szczęśliwą posiadaczką kilku kilogramów wszelakich mąk do wypieku chleba. Wreszcie dojrzałam do nastawienia pierwszego w życiu zakwasu – czaiłam się tak ze cztery lata, w końcu się udało. Zakwas dojrzewa, za chwilę będzie mój debiut z chlebkiem na zakwasie, pierwszym w życiu. A w tym czasie przetestowałam nową mąkę i upiekłam chleb żytni na drożdżach z przepisu, który znajduje się na opakowaniu mąki. Chleb wyszedł pyszny, nie do porównania z tym sklepowym. Dziś na kolację raczyliśmy się pysznym domowym wypiekiem, najlepiej smakował z samym masłem :)

Składniki:

  • 450 ml wody
  • 450 g mąki pszennej razowej
  • 220 g mąki żytniej
  • 40 g drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w połowie szklanki ciepłej wody i łyżeczką cukru. Zostawić na chwilkę aż drożdże ruszą. Do misy przesiać obie mąki, dodać sól, olej i resztę wody. Na końcu dodać rozpuszczone drożdże. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ja wyrabiam robotem planetarnym z hakiem do wyrabiania ciast.

Wyrobione ciasto zostawić przykryte lnianą ściereczką w cieple do wyrośnięcia i podwojenia objętości. Mi to zajęło około 40 min.

Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko chwilę zagnieść. Przełożyć ciasto do formy wyścielonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej np otrębami. Piekłam w keksówce (37 cm x 12 cm). W formie pozostawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 min. Przed pieczeniem można chleb posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać ulubionymi ziarnami.

Chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 230oC, po 15 min zmniejszyć temperaturę do 190oC i piec jeszcze ok 40-45 min. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić chleb w formie przez około 10 min, następnie wyjąć z formy i wystudzić na kratce.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.