Na pierwszy chlebek wybrałam przepis Danusi z Co mi w duszy gra. Posiłkując się jednak różnymi informacjami, które zbierałam przez długi czas, co nieco zmieniłam w sposobie wykonania. Mam nadzieję, że kiedyś dojdę do perfekcji i jestem ciekawa jak będzie smakował i wyglądał ten chleb, po kilkuletnim doświadczeniu :)
Składniki:
- 230 g aktywnego zakwasu żytniego
- 150 g letniego mleka
- 70 g letniej wody
- 25 g oleju
- 140 g mąki żytniej jasnej
- 400 g mąki pszennej typ 550 lub pszennej chlebowej 750
- 1 płaska łyżeczka soli morskiej
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 10 g świeżych drożdży lub 1 łyżeczka drożdży instant
- opcjonalnie roztrzepane jajko do posmarowania i nasiona do posypania
Przygotowanie:
Dzięki składaniu chleb nie rośnie na boki, a w górę. Trzyma też ładny fason.
Następnie ciasto znów przełożyć na oprószony mąką blat. Uformować bochenek. Z ciasta wychodzi 1 kg chleba więc można zrobić jeden duży, lub dwa małe. Uformowany bochenek umieścić złączeniem do dołu na płaskiej desce lub macie teflonowej – obsypanej mąką po to, aby chleb się nie przykleił lub najlepiej umieścić w koszu do wyrastania wyłożonym lnianym ręcznikiem i obsypanym mąką – wtedy złączeniem u góry. Można też włożyć od razu do formy, w której chcemy go upiec. Jednak ciasto jest tak fajne, że ładnie trzyma fason bez żadnej formy. Chleby do wyrastania przykryć.
Piekarnik nagrzać do 240oC wraz z blachą na której będziemy piekli chleb. Blachę lub specjalny kamień do pieczenia umieszczamy na pierwszej półce od dołu. Opcja grzania góra i dół piekarnika, chleba nie należy piec z funkcją termoobiegu. Chleb wyłożyć z kosza na oprószoną mąką tacę lub specjalną łopatę do chleba. Najlepiej tacę przyłożyć do koszyka i odwrócić do góry dnem, zdjąć koszyk i ręczniczek. Oprószyć chleb mąką i naciąć. Można posmarować jajkiem i posypać ziarnami.
Przed wstawieniem chleba boki piekarnika spryskać wodą lub wstawić na najwyższą półkę od góry naczynie żaroodporne z połową szklanki wody lub kostką lodu. Dzięki temu skórka będzie chrupiąca. Taką mam buteleczkę ze sprayem, którą pryskam piekarnik.
Tutaj zamieszczam linki stron, które zawierają szereg informacji i które są moją skarbnicą wiedzy. Tam znajdziecie porady, wszystko o zakwasie – ja na razie jestem laikiem w temacie chlebów na zakwasie, więc mi nie wypada pouczać :)
www.mojewypieki.com/przepis/zakwas
www.chleb.info.pl
piekarniatatter.blogspot.com
pracowniawypiekow.blogspot.com
www.moja-piekarnia.pl
I na koniec niewinne spojrzenie, dla upamiętnienia pierwszego chleba na zakwasie :)