Chrupiące kąski drobiowe – domowe nuggetsy

Pyszne, soczyste i chrupiące kąski drobiowe, a’la nuggetsy. Zwał jak zwał – pyszne w każdym bądź razie, a przede wszystkim domowe i nie smażone na głębokim tłuszczu, tylko pieczone w piekarniku. Mają podłużny kształt, ponieważ robiłam je do domowych tortilli. Lecz nic nie stoi na przeszkodzie aby zrobić malutkie i okrągłe. Smakują wybornie jako przekąska, maczane w sosie czosnkowym lub podane z ziemniaczkami jako danie główne. Smakują nie tylko dzieciom :) Przepis to kombinacja dwóch źródeł: Doradca Smaku i sposób panierowania z blogu Obiad Gotowy!



Składniki:

  • 2 filety z kurczaka (u mnie 500 g)
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka majonezu
  • 1/4 szklanki mleka
  • sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany

Panierka:

  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/2 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych (można tylko w bułce)

Przygotowanie:

Filety z kurczaka opłukać, oczyścić z ewentualnych błonek i osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki. U mnie podłużne paski grubości około 2 cm. Mięso posolić.

Obie mąki, jajo, majonez i mleko umieścić w misce. Wymieszać na jednolitą masę przypominającą gęste ciasto naleśnikowe. Dodać przyprawy do smaku i wymieszać. Do miski dodać mięso i porządnie wymieszać, tak aby każdy kawałek mięsa był pokryty ciastem. Odstawić miskę do lodówki na jakiś czas.

Przygotować panierkę – w misce wymieszać bułkę tartą i pokruszone płatki kukurydziane.

Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia lub matą teflonową do pieczenia, troszkę spryskać olejem. W międzyczasie piekarnik nagrzać to temperatury 180oC.

Mięso wyjąć z lodówki, wyciągać kawałki kurczaka i panierować dokładnie. Układać obok siebie na przygotowanej blasze. Blachę wstawić do piekarnika i piec około 20 min do zrumienienia. Piekłam 10 min z termoobiegiem, następnie włączyłam funkcję górnej grzałki aby kurczaczki ładnie się zrumieniły.

Smacznego!


Dodaj komentarz