Składniki:
- 2 filety z kurczaka (u mnie 500 g)
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżka majonezu
- 1/4 szklanki mleka
- sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany
Panierka:
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/2 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych (można tylko w bułce)
Przygotowanie:
Obie mąki, jajo, majonez i mleko umieścić w misce. Wymieszać na jednolitą masę przypominającą gęste ciasto naleśnikowe. Dodać przyprawy do smaku i wymieszać. Do miski dodać mięso i porządnie wymieszać, tak aby każdy kawałek mięsa był pokryty ciastem. Odstawić miskę do lodówki na jakiś czas.
Przygotować panierkę – w misce wymieszać bułkę tartą i pokruszone płatki kukurydziane.
Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia lub matą teflonową do pieczenia, troszkę spryskać olejem. W międzyczasie piekarnik nagrzać to temperatury 180oC.
Mięso wyjąć z lodówki, wyciągać kawałki kurczaka i panierować dokładnie. Układać obok siebie na przygotowanej blasze. Blachę wstawić do piekarnika i piec około 20 min do zrumienienia. Piekłam 10 min z termoobiegiem, następnie włączyłam funkcję górnej grzałki aby kurczaczki ładnie się zrumieniły.