Pyszne i szybkie grzaneczki, u mnie w wydaniu czosnkowym. Robi się je ekspresowo a smak można modyfikować. Ja przygotowałam je na oleju czosnkowym, który robiłam jakiś czas temu. Nadał fajnego smaku i aromatu, lecz można je zrobić na zwykłym oleju, oliwie czy maśle z dodatkiem ziół. Zazwyczaj robię ich więcej, część jeszcze gorących jem z sałatą, resztę przechowuję na później. Idealne są do zup kremów czy po prostu do zwykłego pochrupania. Polecam!
Składniki:
- pieczywo pszenne
- olej czosnkowy (może być zwykły olej, masło lub oliwa)
Przygotowanie:
Pieczywo pszenne najpierw pokroić w cienkie kromki, następnie każdą kromkę w kostkę. Na patelni rozgrzać olej czosnkowy i wsypać pokrojone pieczywo. Smażyć od czasu do czasu potrząsając patelnią aż grzanki ładnie się zrumienią.
Większą ilość grzanek robię też czasami w piekarniku. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub specjalną matą wysypuję pokrojone pieczywo, skrapiam olejem czosnkowym, delikatnie mieszam i zapiekam około 10 min w temperaturze 1800C do zezłocenia.