Składniki na spód do pizzy (3 szt o średnicy 30 cm):
- 25 g świeżych drożdży + odrobina cukru do zaczynu
- 1,5 szklanki letniej wody
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju)
- 1,5 łyżeczki soli
Składniki na sos beszamelowy:
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka mleka
- sól, pieprz i gałka muszkatołowa
Dodatkowo:
- brokuł
- ser żółty starty na tarce
- suszone zioła: u mnie oregano i bazylia
Przygotowanie:
Wyrobić gładkie ciasto starając się nie dosypywać mąki. Ja robię ciasto w mikserze z hakiem do ciasta drożdżowego około 15 minut. Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski (ja zostawiam w misie robota kuchennego), przykryć lnianą ściereczką lub folią spożywczą i zostawić w cieple do podwojenia objętości, na około 1 – 1,5 godziny.
Przygotować sos. Na suchej patelni przesmażyć krótko mąkę. Uważać aby nie przypalić, mąka ma pozostać biała. Do mąki dołożyć łyżkę masła. Ciągle mieszając połączyć mąkę z rozpuszczonym masłem. Wyjdzie nam zasmażka. Powoli wlewać mleko – najlepiej partiami. Mąka z masłem szybciej się rozpuści w mniejszej ilości mleka. Zagotować całość i pogotować około 10 min aż mąka straci surowy posmak a sos wyraźnie zgęstnieje. W tym momencie sos już zdejmuję z palnika i przyprawiam solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.
Różyczki brokuła opłukać. W garnku zagotować wodę z łyżeczką cukru i solą, do wrzątku włożyć różyczki brokuła i gotować 5 min. Po tym czasie brokuła odcedzić, przelać zimną wodą aby zachować ładny kolor i zakończyć proces gotowania.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko zagnieść ręką, raz czy dwa, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza, podzielić na tyle części ile chcemy pizzy (u mnie trzy cienkie spody), rozłożyć bezpośrednio na blaszkach.
Na jednej z nich rozsmarować sos beszamelowy, pozostawiając odstęp od brzegu. Posypać ziołami. Ułożyć różyczki brokuła i posypać serem żółtym startym na tarce.
Pizzę wstawić do nagrzanego piekarnika – u mnie maksymalna temperatura 250oC z funkcją grzania góra-dół. Piec do zezłocenia brzegów i spodu – około 10-15 min.