Owsianka z prażonymi jabłkami, rodzynkami i migdałami

Nie pamiętam czy będąc dzieckiem mama przyrządzała owsiankę. Chyba jednak nie, bo nijak sobie tego przypomnieć nie mogę. Z braku złych doświadczeń smakowych z dzieciństwa nie mam awersji do owsianki, a wręcz powiem, że ubóstwiam. Czy to granola, czy muesli – zjem w każdej postaci, na śniadanie, kolację czy deser. Owsianka, którą dziś prezentuję jest bardzo szybka i smaczna. Jabłuszka ze szczyptą cynamonu, rodzynkami i migdałami. Niczym szarlotka. Pyszna na zimno jak i na ciepło. W oryginalnej wersji podanej przez Juliannę, owsianka przybrała piękną warstwową formę. Mi się nie chciało, więc u mnie jabłuszka wprost na płatkach owsianych. Dziękuję za przepis Juliannie i szczerze polecam :)

Składniki:

  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka rodzynków
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • szczypta cynamonu lub domowy cukier cynamonowy
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

Płatki owsiane wsypać do miseczki i zalać wrzątkiem (około 80 – 100 ml), przykryć i pozostawić na około 6-8 min aż płatki wchłoną wodę i zmiękną. Następnie wymieszać z miodem.

W tym czasie jabłko pokroić na grubą kostkę, można ze skórką lub obrane. Jabłuszko umieścić w rondelku, skropić odrobiną soku z cytryny, dodać rodzynki i poddusić chwilkę aż jabłko zmięknie, ale jeszcze się nie rozpadnie a puszczony sok odparuje. Posypać szczyptą cynamonu lub domowym cukrem cynamonowym, wymieszać.

Na mocno rozgrzanej, suchej patelni podprażyć płatki migdałów.

Do miseczki nałożyć płatki, na to wyłożyć gorące jabłuszka z rodzynkami, posypać podprażonymi płatkami. I gotowe :)

Owsiankę można też ułożyć warstwowo zaczynając od płatków, następnie jabłka i migdały. Później warstwy powtórzyć. W ten sposób można przygotować sobie taką owsiankę w słoiczku i zabrać np do pracy, dobra na zimno jak i podgrzana w mikrofali.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *