Składniki:
- 3 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżeczka miodu
- 1 jabłko
- 1 łyżka rodzynków
- 1 łyżka płatków migdałowych
- szczypta cynamonu lub domowy cukier cynamonowy
- sok z cytryny
Przygotowanie:
W tym czasie jabłko pokroić na grubą kostkę, można ze skórką lub obrane. Jabłuszko umieścić w rondelku, skropić odrobiną soku z cytryny, dodać rodzynki i poddusić chwilkę aż jabłko zmięknie, ale jeszcze się nie rozpadnie a puszczony sok odparuje. Posypać szczyptą cynamonu lub domowym cukrem cynamonowym, wymieszać.
Na mocno rozgrzanej, suchej patelni podprażyć płatki migdałów.
Do miseczki nałożyć płatki, na to wyłożyć gorące jabłuszka z rodzynkami, posypać podprażonymi płatkami. I gotowe :)
Owsiankę można też ułożyć warstwowo zaczynając od płatków, następnie jabłka i migdały. Później warstwy powtórzyć. W ten sposób można przygotować sobie taką owsiankę w słoiczku i zabrać np do pracy, dobra na zimno jak i podgrzana w mikrofali.