Składniki:
- domowe wędliny (u mnie szynka)
- 3 ziemniaki ugotowane
- kukurydza
- 1 cebula
- 6 jajek
- 1 papryczka chili (można pominąć)
- 4 łyżki startego sera
- sól
- pieprz
- 1 łyżka oliwy
- natka pietruszki do podania
Przygotowanie:
W misce rozmącić jajka, przyprawić solą i pieprzem, dodać starty ser i ewentualnie pokrojoną drobno papryczkę chili (bez pestek) lub doprawić innymi, ulubionymi przyprawami, dopasowując ostrość pod swój smak.
Na gorącą patelnię gdzie smażymy cebulę, ziemniaki i wędliny wlać mieszankę jajeczną. Posypałam jeszcze na wierzchu kukurydzą. Potrząsnąć patelnią by masa jajeczna równomiernie się rozlała, można przemieszać łopatką, aby dno było przykryte masą jajeczną. Smażyć około 8 min, następnie patelnię wstawić do piekarnika i zapiekać tak długo aż frittata się zetnie i zezłoci – ja piekłam około 25 min, ponieważ moja frittata była dość gruba. Frittatę z 3 jajek na patelni średnicy 18 cm zapieka się 12 min. Można również całą frittatę usmażyć tylko na patelni, przewracając ją w połowie smażenia na drugą stronę za pomocą przykrywki – przykrytą patelnię odwracamy do góry dnem (frittata ląduje na pokrywce) następnie patelnię kładziemy z powrotem na kuchence, z pokrywki zsuwamy frittatę i smażymy aż druga strona się zezłoci.
Wyciągnąć frittatę z piekarnika, na patelnię położyć talerz i odwrócić patelnię tak, aby talerz był na dole a patelnia u góry. Zdejmujemy patelnię, a gotowa frittata zostaje na talerzu. Można posypać natką pietruszki. Kroić jak pizzę.