Frittata z ziemniakami i wędliną

Frittata to takie wdzięczne danie, do którego możemy wykorzystać to co mamy i lubimy. To nic innego jak podsmażone składniki zalane roztrzepanym jajkiem i usmażone lub upieczone jak omlet. Zostały Wam może ziemniaki z obiadu, a w lodówce zalega jakaś szynka? To jeszcze tylko jajka, cebulka i kolacja na ciepło gotowa :)

Składniki:

  • domowe wędliny (u mnie szynka)
  • 3 ziemniaki ugotowane
  • kukurydza
  • 1 cebula
  • 6 jajek
  • 1 papryczka chili (można pominąć)
  • 4 łyżki startego sera
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oliwy
  • natka pietruszki do podania

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 1800C i przygotować taką patelnię, którą będziemy mogli umieścić w piekarniku, ja miałam średnicę 26 cm. Chyba, że będziemy tylko smażyć, to rodzaj patelni jest bez znaczenia.

Wędliny, cebulę i ziemniaki pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, podsmazyć na niej ziemniaki, wędlinę i cebulkę.

W misce rozmącić jajka, przyprawić solą i pieprzem, dodać starty ser i ewentualnie pokrojoną drobno papryczkę chili (bez pestek) lub doprawić innymi, ulubionymi przyprawami, dopasowując ostrość pod swój smak.

Na gorącą patelnię gdzie smażymy cebulę, ziemniaki i wędliny wlać mieszankę jajeczną. Posypałam jeszcze na wierzchu kukurydzą. Potrząsnąć patelnią by masa jajeczna równomiernie się rozlała, można przemieszać łopatką, aby dno było przykryte masą jajeczną. Smażyć około 8 min, następnie patelnię wstawić do piekarnika i zapiekać tak długo aż frittata się zetnie i zezłoci – ja piekłam około 25 min, ponieważ moja frittata była dość gruba. Frittatę z 3 jajek na patelni średnicy 18 cm zapieka się 12 min. Można również całą frittatę usmażyć tylko na patelni, przewracając ją w połowie smażenia na drugą stronę za pomocą przykrywki – przykrytą patelnię odwracamy do góry dnem (frittata ląduje na pokrywce) następnie patelnię kładziemy z powrotem na kuchence, z pokrywki zsuwamy frittatę i smażymy aż druga strona się zezłoci.

Wyciągnąć frittatę z piekarnika, na patelnię położyć talerz i odwrócić patelnię tak, aby talerz był na dole a patelnia u góry. Zdejmujemy patelnię, a gotowa frittata zostaje na talerzu. Można posypać natką pietruszki. Kroić jak pizzę.

Smacznego!

Dodaj komentarz