Razowe muffinki z brzoskwinią, amaretto i kruszonką

Po ostatnich muffinkach z ananasem gdzie potrzebny był tylko syrop owocowy, został mi cały słoik domowych brzoskwiń w syropie. A skoro jeszcze mama zapowiedziała wizytę, to była to dobra okazja aby zrobić coś pysznego. Tym razem jednak postawiłam na zdrowszą wersję wypieku, bo użyłam mąki pszennej razowej. Jako bazę wykorzystałam przepis na placek maślankowy, który dostałam od męża siostry – mąkę zwykłą zastąpiłam razową i dodałam troszkę amaretto, które idealnie pasuje do brzoskwiń. Alkohol w trakcie pieczenia wyparowuje, więc spokojnie dzieci mogą jeść. I tak jak proporcje składników do muffinek zmniejszyłam o połowę, tak kruszonkę z rozpędu zrobiłam z całej porcji. Ale nic, domownicy się bardzo cieszyli bo skoro kruszonka została – powstało razowe crumble, na które zapraszam tutaj.

Składniki na 12 sztuk:

Ciasto:
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki oleju
  • 0,5 szklanki maślanki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki razowej (pszennej lub orkiszowej)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki amaretto (lub kilka kropel olejku migdałowego)
Kruszonka:
  • 60 g masła lub margaryny roztopionego i ostudzonego
  • 1/4 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mąki razowej (pszennej lub orkiszowej)
  • 1 łyżka amaretto (lub kilka kropli aromatu migdałowego)
Dodatkowo:
  • brzoskwinie (świeże lub z zalewy)

Przygotowanie:

W jednym naczyniu umieścić wszystkie składniki suche – mąkę, cukier, proszek do pieczenia i wymieszać. W drugim naczyniu umieścić wszystkie składniki mokre – jajo, olej, maślankę i amaretto. Wymieszać tylko do połączenia składników. Następnie suche składniki połączyć z mokrymi i wymieszać tylko do połączenia, nie ma potrzeby użycia miksera – wystarczy łyżką lub łopatką.

Formę na muffiny wyłożyć papilotkami lub silikonowymi foremkami, można też natłuścić masłem i wysypać bułką tartą/kaszą manną.

Przygotować kruszonkę – wszystkie składniki wyrobić w misce na kruszonkę, palcami lub widelcem.

Do każdej papilotki nałożyć ciasta do 1/2 wysokości. Włożyć pokrojone na mniejsze cząstki brzoskwinie lekko wciskając je do środka. Posypać równomiernie każdą babeczką kruszonką, można obsypać dodatkowo płatkami migdałów – ja tego nie robiłam.

Muffinki wstawić do nagrzanego do temperatury 1750C piekarnika i piec około 25 – 30 minut do zezłocenia i tzw suchego patyczka. Muffinki studzić na kratce.

Smacznego!

Dodaj komentarz