Smażytko z jabłkiem i cebulką (smalczyk)

Mój tata smażytkiem nazywał smalec ze skwarkami, który mama zawsze robiła. Więc i ja pozostaję tej nazwie wierna, ponieważ to taki tradycyjny smalec nie jest. Jest to bardziej smarowidło z mięskiem, jabłkiem i cebulką. Skwarki nie łamią zębów, bo wcześniej są podduszane. Idealne z ogórkiem kiszonym lub małosolnym. Zobaczcie moją wersję :)

Składniki:

  • 1 kg mięsa wieprzowego (u mnie łopatka)
  • 2 jabłka
  • 2 cebule
  • 2 łyżki majeranku
  • sól
  • 600 g smalcu (3 kostki)

Przygotowanie:

Mięso wieprzowe umyć, osuszyć i pokroić na mniejszą kosteczkę lub zmielić w maszynce do mielenia mięsa na grubych oczkach.

Cebulę i jabłka obrać. Cebulę pokroić w kostkę, a jabłko zetrzeć na tarce. Ja posiekałam w malakserze wszystko razem.

W szerokim rondlu z grubym dnem rozpuścić pół kostki smalcu i na rozgrzany wrzucić mięso. Na dość dużym ogniu mięso zrumienić, często mieszając. Gdy mięso będzie mocno zrumienione podlać wodą (uwaga, może pryskać), przykryć pokrywką i poddusić aż przysmażone mięsko zmięknie (u mnie 20 min). Gdy będzie miękkie zdjąć pokrywkę, na większym gazie ewentualnie odparować resztę wody, która się nie wygotowała. Wsypać majeranek, dodać pozostały smalec i rozpuścić.

Na koniec dodać cebulkę z jabłkiem i ciągle mieszając podsmażyć aż cebulka nabierze złotego koloru. Bardzo szybko się smaży. Rondel zdjąć z palnika, na koniec posolić do smaku. Gdy troszkę ostygnie przełożyć do miseczki.

Takie smarowidło można tradycyjnie zrobić ze słoninki lub boczku.

Smacznego!

Jeden komentarz

Skomentuj Anonim Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *