Składniki:
- 1 kg mięsa wieprzowego (u mnie łopatka)
- 2 jabłka
- 2 cebule
- 2 łyżki majeranku
- sól
- 600 g smalcu (3 kostki)
Przygotowanie:
Cebulę i jabłka obrać. Cebulę pokroić w kostkę, a jabłko zetrzeć na tarce. Ja posiekałam w malakserze wszystko razem.
W szerokim rondlu z grubym dnem rozpuścić pół kostki smalcu i na rozgrzany wrzucić mięso. Na dość dużym ogniu mięso zrumienić, często mieszając. Gdy mięso będzie mocno zrumienione podlać wodą (uwaga, może pryskać), przykryć pokrywką i poddusić aż przysmażone mięsko zmięknie (u mnie 20 min). Gdy będzie miękkie zdjąć pokrywkę, na większym gazie ewentualnie odparować resztę wody, która się nie wygotowała. Wsypać majeranek, dodać pozostały smalec i rozpuścić.
Na koniec dodać cebulkę z jabłkiem i ciągle mieszając podsmażyć aż cebulka nabierze złotego koloru. Bardzo szybko się smaży. Rondel zdjąć z palnika, na koniec posolić do smaku. Gdy troszkę ostygnie przełożyć do miseczki.
Takie smarowidło można tradycyjnie zrobić ze słoninki lub boczku.
Chodzi za mną coś takiego, wygląda apetycznie 😊😊