Błyskawiczna młoda kapusta jako dodatek do obiadu. Ta wersja jest bardzo klasyczna, prosta i lekka, taka jaką zawsze robiła i robi do dnia dzisiejszego moja mama. Kapusta przygotowana jest bez zasmażki, z dużą ilością koperku, słodko-kwaśna i koniecznie na łyżce smalcu :) Ja ją uwielbiam. Polecam!
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty
- garść koperku zielonego
- kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu
- 2-3 listki laurowe
- cukier i sól do smaku
- sok z cytryny (ewentualnie kwasek cytrynowy)
- 1 łyżka smalcu
Przygotowanie:
Z młodej kapusty oderwać wierzchnie grube, zielone liście. Kapustę opłukać, przekroić na cztery części. Z każdej części wyciąć głąb a resztę poszatkować w paski około 1,5 cm.
W rondlu lub garnku rozgrzać łyżkę smalcu, dodać poszatkowaną kapustę. Chwilę przesmażyć na większej mocy palnika, po czym moc zmniejszyć i dodać przyprawy: liść laurowy, kulki ziela angielskiego i pieprzu. Podlać odrobiną wody (około 0,5 szklanki), przykryć pokrywką i dusić aż kapusta będzie miękka około 15 min. Po tym czasie dodać cukier, sól i sok z cytryny do smaku oraz dużą garść posiekanego zielonego koperku. Podgotować chwilę, ewentualnie jeszcze doprawić i gotowe.
Smacznego!