Lekka, duszona młoda kapusta słodko-kwaśna

Błyskawiczna młoda kapusta jako dodatek do obiadu. Ta wersja jest bardzo klasyczna, prosta i lekka, taka jaką zawsze robiła i robi do dnia dzisiejszego moja mama. Kapusta przygotowana jest bez zasmażki, z dużą ilością koperku, słodko-kwaśna i koniecznie na łyżce smalcu :) Ja ją uwielbiam. Polecam!

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
  • garść koperku zielonego
  • kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu
  • 2-3 listki laurowe
  • cukier i sól do smaku
  • sok z cytryny (ewentualnie kwasek cytrynowy)
  • 1 łyżka smalcu

Przygotowanie:

Z młodej kapusty oderwać wierzchnie grube, zielone liście. Kapustę opłukać, przekroić na cztery części. Z każdej części wyciąć głąb a resztę poszatkować w paski około 1,5 cm.

W rondlu lub garnku rozgrzać łyżkę smalcu, dodać poszatkowaną kapustę. Chwilę przesmażyć na większej mocy palnika, po czym moc zmniejszyć i dodać przyprawy: liść laurowy, kulki ziela angielskiego i pieprzu. Podlać odrobiną wody (około 0,5 szklanki), przykryć pokrywką i dusić aż kapusta będzie miękka około 15 min. Po tym czasie dodać cukier, sól i sok z cytryny do smaku oraz dużą garść posiekanego zielonego koperku. Podgotować chwilę, ewentualnie jeszcze doprawić i gotowe.

Smacznego! 

Dodaj komentarz