Dżem truskawkowy (z cukrem żelującym)

Zaczęłam już zamykać smaki lata w słoikach na zimę. Pierwszym przetworem jest dżem truskawkowy. Przygotowanie go jest banalnie proste i nie zajmuje dużo czasu. Nie ma wymówki, że nie mam czasu bo pracuję. Nie lubię zbytnio truskawkowej konfitury, długo smażonej – wolę taki „galaretkowaty”. Do jego przygotowania użyłam cukru żelującego zrobionego na bazie naturalnego środka żelującego – pektyn, nie żelatyny. Producent zapewnia, że nie ma w nim konserwantów, robię już takie dżemy kilka dobrych lat i jestem zadowolona. Oczywiście można zakupić samą pektynę, jednak to zostawiam na przyszły rok. Z jednego kilograma owoców i jednego kilograma cukru żelującego wychodzi pięć słoików o gramaturze 400 g. Robiłam tylko te z kawałkami owoców, ale podam przepis na dwa rodzaje. Polecam dla osób zapracowanych, nie mających czasu i na pierwszą przygodę z domowym dżemem.

Składniki:

  • 1 kg  truskawek
  • 1 opakowanie cukru żelującego (u mnie 1:1)

Przygotowanie:

Dżem z kawałkami owoców:

Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na mniejsze cząstki. Przełożyć do garnka, w którym będziemy gotować dżem. Zasypać cukrem żelującym, dobrze wymieszać. Przykryć i zostawić na 3-4 godziny. Po tym czasie truskawki doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu 4 minuty od momentu zagotowania. Gorący dżem nałożyć do umytych i wyparzonych wcześniej słoików, zakręcić i odstawić nakrętką do dołu, słoik się zassie – dżemów się nie pasteryzuje. Po ostygnięciu przenieść do spiżarni.

Dżem gładki:

Truskawki umyć, odszypułkować, przełożyć do garnka i zblendować na gładko. Wsypać cukier żelujący, wymieszać. Całość wstawić na palnik, doprowadzić do wrzenia i gotować 4 minuty na małym ogniu od momentu zagotowania. Gorący dżem nałożyć do umytych i wyparzonych wcześniej słoików, zakręcić i odstawić nakrętką do dołu, słoik się zassie – dżemów się nie pasteryzuje. Po ostygnięciu przenieść do spiżarni.

Wyparzanie słoików i nakrętek:

Porządnie umyte, niewyszczerbione słoiki wstawić na kratkę z wyposażenia piekarnika. Wstawiamy do zimnego piekarnika. Piekarnik ustawić na 1050C i wyparzać słoiki około 15 – 20 min. Najlepiej dżem nakładać do świeżo wyparzonych słoików. Nakrętki wyparzam z garnku z wrzącą wodą.

I na koniec :) Każdy truskaweczki lubi :)

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.