Składniki:
- 1 kg truskawek
- 1 opakowanie cukru żelującego (u mnie 1:1)
Przygotowanie:
Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na mniejsze cząstki. Przełożyć do garnka, w którym będziemy gotować dżem. Zasypać cukrem żelującym, dobrze wymieszać. Przykryć i zostawić na 3-4 godziny. Po tym czasie truskawki doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu 4 minuty od momentu zagotowania. Gorący dżem nałożyć do umytych i wyparzonych wcześniej słoików, zakręcić i odstawić nakrętką do dołu, słoik się zassie – dżemów się nie pasteryzuje. Po ostygnięciu przenieść do spiżarni.
Dżem gładki:
Truskawki umyć, odszypułkować, przełożyć do garnka i zblendować na gładko. Wsypać cukier żelujący, wymieszać. Całość wstawić na palnik, doprowadzić do wrzenia i gotować 4 minuty na małym ogniu od momentu zagotowania. Gorący dżem nałożyć do umytych i wyparzonych wcześniej słoików, zakręcić i odstawić nakrętką do dołu, słoik się zassie – dżemów się nie pasteryzuje. Po ostygnięciu przenieść do spiżarni.
Wyparzanie słoików i nakrętek:
Porządnie umyte, niewyszczerbione słoiki wstawić na kratkę z wyposażenia piekarnika. Wstawiamy do zimnego piekarnika. Piekarnik ustawić na 1050C i wyparzać słoiki około 15 – 20 min. Najlepiej dżem nakładać do świeżo wyparzonych słoików. Nakrętki wyparzam z garnku z wrzącą wodą.
I na koniec :) Każdy truskaweczki lubi :)