Mrożony jogurt truskawkowy

Wreszcie odkurzyłam moją maszynę do kręcenia lodów. Najpierw powstał mrożony jogurt, bardzo owocowy, który dzięki niewielkiemu dodatkowi śmietany kremówki smakuje jak najlepsze lody. Nawet osoby dbające o dietę i linię bez problemu mogą po niego sięgnąć zmniejszając na przykład ilość cukru. Ja wykorzystałam truskawki, ale smaki można za każdym razem robić inne. Przepis ze strony Moje Wypieki. Polecam!

Składniki (1700 ml):

  • 80 dag truskawek (umytych i odszypułkowanych)
  • 400 g jogurtu naturalnego lub greckiego
  • pół szklanki śmietany kremówki 36%
  • świeżo wyciśnięty sok z 1/2 cytryny
  • 2/3 szklanki cukru (do smaku)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieścić w wysokim naczyniu i zblendować na gładką masę. Misę przykryć i schłodzić do temperatury lodówkowej, minimum 4 h a najlepiej przez całą noc. Ja miałam wszystkie składniki wyjęte prosto z lodówki więc ten krok pominęłam.

Schłodzoną mieszankę przelać do maszyny do lodów i dalej postępować podług instrukcji podanej przez producenta. Kręcenie lodów w maszynce powoduje, że lody czy jogurt jest puszysty i bez kryształków lodu.

Jogurt można zrobić też bez maszyny. Schłodzoną mieszankę należy zmiksować aby jogurt się napuszył, przelać do pojemnika do mrożenia, włożyć do zamrażarki. Co pół godziny dopóki jogurt nie zamrozi się całkiem należy wyciągać pudełko jogurtu i miksować przez chwilkę. Powtórzyć ze 2-3 razy. W ten sposób jogurt nie będzie bardzo zbity po zamrożeniu oraz nie będzie miał kryształków lodu. Gdy nie miałam maszyny, nie zawsze chciało mi się miksować w trakcie mrożenia – kryształki lodu wcale mi nie przeszkadzały :)

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.