Składniki (1700 ml):
- 80 dag truskawek (umytych i odszypułkowanych)
- 400 g jogurtu naturalnego lub greckiego
- pół szklanki śmietany kremówki 36%
- świeżo wyciśnięty sok z 1/2 cytryny
- 2/3 szklanki cukru (do smaku)
Przygotowanie:
Schłodzoną mieszankę przelać do maszyny do lodów i dalej postępować podług instrukcji podanej przez producenta. Kręcenie lodów w maszynce powoduje, że lody czy jogurt jest puszysty i bez kryształków lodu.
Jogurt można zrobić też bez maszyny. Schłodzoną mieszankę należy zmiksować aby jogurt się napuszył, przelać do pojemnika do mrożenia, włożyć do zamrażarki. Co pół godziny dopóki jogurt nie zamrozi się całkiem należy wyciągać pudełko jogurtu i miksować przez chwilkę. Powtórzyć ze 2-3 razy. W ten sposób jogurt nie będzie bardzo zbity po zamrożeniu oraz nie będzie miał kryształków lodu. Gdy nie miałam maszyny, nie zawsze chciało mi się miksować w trakcie mrożenia – kryształki lodu wcale mi nie przeszkadzały :)