Roladki drobiowe ze szparagami i boczkiem

Pyszne drobiowe roladki nadziane zielonymi szparagami, owinięte plasterkiem boczku. Dzięki temu filet z kurczaka jest soczysty i aromatyczny. Całość zapieczona w kremowym sosie. Roladki wbrew pozorom nie są ani trudne, ani tym bardziej pracochłonne. Przygotowane są również z jednego filetu z kurczaka, aczkolwiek jeśli lubicie więcej mięsa, nic nie szkodzi na przeszkodzie aby użyć grubsze plastry filetu. Dodatkowym atutem jest to, że już nie musimy przygotowywać żadnej surówki czy innego dodatku do obiadu. Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku. Polecam szczerze!

Składniki:

  • 1 pęczek zielonych szparagów (około 16 sztuk)
  • 1 pojedyncza pierś kurczaka (około 300 g)
  • 4 – 8 cienkich plasterków wędzonego boczku 
  • 4 krótkie gałązki rozmarynu (pominęłam)
  • oliwa 
  • sól i pieprz
Sos musztardowy:

  • 1 czubata łyżka musztardy gruboziarnistej (francuskiej)
  • 1 łyżka miodu
  • 6 łyżek śmietanki kremówki
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Szparagi opłukać, odłamać lub odciąć zdrewniałe końce (około 1/3), zielonych nie ma potrzeby obierać.

Przygotować sos musztardowo-śmietankowy. Musztardę wymieszać z miodem, odłożyć jedną łyżkę mieszanki (przyda się do posmarowania roladek przed pieczeniem) a resztę wymieszać z kremówką, doprawić pieprzem i solą. Odstawić.

Filet z kurczaka opłukać, osuszyć i przekroić wzdłuż na dwa kotlety. Filety rozbić tłuczkiem, każdy filet przekroić na pół – otrzymamy 4 kotlety. Mięso i szparagi oprószyć solą oraz pieprzem, wysmarować oliwą z oliwek (1 łyżka).

Na każdy kawałek piersi położyć po 4 szparagi, zwinąć roladę. Następnie każdą roladę zawinąć w plaster boczku (1 duży, lub dwa małe). Roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, każdą roladkę z wierzchu posmarować odłożoną wcześniej mieszanką musztardy i miodu. Główki szparagów przykryć folią aluminiową aby się nie przypiekły. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200oC z funkcją góra-dół i zapiekać 15 min.

Po tym czasie, nie wyłączając piekarnika wylać na dno między roladki sos musztardowo-śmietanowy i dalej zapiekać 5 min. Najlepiej z funkcją grilla tak, aby boczek z wierzchu był ładnie przyrumieniony.

Podawać tak jak kto lubi. Ja podałam z młodymi ziemniakami. Młode ugotowanie ziemniaki można przełożyć do naczynia z roladkami i wymieszać z sosem, lub podać tradycyjnie polewając sosem na talerzu.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.