Koperek na zimę

Bez strachu … z koperku dżemu nie robię, ani nie wekuję go na zimę :) Prosty sposób, gdy mamy dużo koperku i nam więdnie w kuchni, lub gdy chcemy zimą posypać sobie ziemniaczki czy użyć do sosu lub dressingu, zamiast suszonego. Banalny pomysł i powszechnie znany, ale postanowiłam go umieścić, może ktoś nie zna. W pocięciu koperku pomagała mi moja córcia, bardzo lubi ostatnio siekać i ciąć, pozwalam jej bacznie ją obserwując i służąc pomocą w razie kłopotów.

Składniki:

  • koperek zielony (ilość dowolna)
  • pudełko do mrożenia

Przygotowanie:

Koperek umyć i pozostawić do wysuszenia, np na lnianej ściereczce. Poobrywać zielone, młode gałązki koperku z długich łodyg. Koperek drobno posiekać, przełożyć do pudełka przeznaczonego do mrożenia i umieścić w zamrażarce. Gotowe :)
Koperek wyjęty prosto z zamrażarki jest już gotowy do posypania ziemniaków, do dodania do sosu czy innych dań.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.