Polecam!
Składniki:
- 8 części nogi kurczaka (ćwiartek, podudzi, pałek)
- sól
- 1 duża cebula, pokrojona na ósemki
- 2 ząbki czosnku, obrane i przekrojone na połówki
- 150 g serka ziołowego (użyłam domowego)
- odrobina oleju
Przygotowanie:
Kurczaka umyć, osuszyć. Jeśli mamy ćwiartki to podzielić na dwie części. Miałam 3 wielkie ćwiartki. Mięso posolić z obydwu stron, pod skórkę włożyć po łyżeczce serka kremowego i kurczaka ułożyć w naczyniu na cebuli i czosnku. Można wierzch mięsa spryskać delikatnie lub posmarować odrobiną oleju (pominęłam). Naczynie żaroodporne przykryć pokrywą i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200oC i piec pod przykryciem 70 min. Po tym czasie zdjąć pokrywę, ustawić funkcję piekarnika na opcję grzałki góra-dół i zapiekać jeszcze około 20 min aż skórka kurczaka ładnie się zarumieni. Gdyby za szybko się rumieniło, nałożyć z powrotem pokrywę. Z dobrze upieczonego kurczaka mięso pięknie odchodzi od kości.
Sos z pieczenia wraz z cebulą i czosnkiem można zblendować i zredukować a później polać ziemniaczki. My jedliśmy samego kurczaka.
Podałam z młodymi ziemniaczkami i mizerią.