Kurczak pieczony z serkiem ziołowym

Odkąd zobaczyłam tego kurczaka na stronie Kwestia Smaku, ciągle się za niego zabierałam i zrobić nie mogłam. Nie wiem dlaczego zawsze mi było nie po drodze, ponieważ kurczak jest pyszny, niezwykle aromatyczny a zarazem delikatny, mięso jest soczyste i dobrze upieczone pięknie odchodzi od kości. Poza tym nie trzeba go marynować a przygotowanie jest niezwykle proste. Kurczak zasmakował mojej córeczce bardzo, a nawet mojemu mężowi, co jest wielkim komplementem ponieważ nie lubi nabiału i dania z serkiem omija szerokim łukiem. Oryginalnie kurczak był zrobiony z serkiem kremowym (naturalny) i gałązką rozmarynu – oczywiście rozmarynu nie miałam. Użyłam natomiast domowego serka ziołowego, koperek nadał pięknego aromatu.
Polecam!

Składniki:

  • 8 części nogi kurczaka (ćwiartek, podudzi, pałek) 
  • sól
  • 1 duża cebula, pokrojona na ósemki
  • 2 ząbki czosnku, obrane i przekrojone na połówki
  • 150 g serka ziołowego (użyłam domowego)
  • odrobina oleju 

Przygotowanie:

Na dno naczynia żaroodpornego położyć cebulę pokrojoną na ósemki i 2 ząbki czosnku przekrojone na połówki.

Kurczaka umyć, osuszyć. Jeśli mamy ćwiartki to podzielić na dwie części. Miałam 3 wielkie ćwiartki. Mięso posolić z obydwu stron, pod skórkę włożyć po łyżeczce serka kremowego i kurczaka ułożyć w naczyniu na cebuli i czosnku. Można wierzch mięsa spryskać delikatnie lub posmarować odrobiną oleju (pominęłam). Naczynie żaroodporne przykryć pokrywą i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200oC i piec pod przykryciem 70 min. Po tym czasie zdjąć pokrywę, ustawić funkcję piekarnika na opcję grzałki góra-dół i zapiekać jeszcze około 20 min aż skórka kurczaka ładnie się zarumieni. Gdyby za szybko się rumieniło, nałożyć z powrotem pokrywę. Z dobrze upieczonego kurczaka mięso pięknie odchodzi od kości.

Sos z pieczenia wraz z cebulą i czosnkiem można zblendować i zredukować a później polać ziemniaczki. My jedliśmy samego kurczaka.

Podałam z młodymi ziemniaczkami i mizerią.

Smacznego!

Dodaj komentarz