Szparagi z masłem i solą morską

W ferworze wpisów umknął mi ten właśnie przepis na zwykłe szparagi podane z masełkiem i solą gruboziarnistą. Prostota czasami bardziej zachwyca aniżeli przepych. Takie szparagi można też podać z bułką tartą i masełkiem, jak do kalafiora. Fanom szparagów polecam!

Składniki:

  • szparagi (ilość dowolna)
  • sól
  • masło

Przygotowanie:

Szparagi umyć, osuszyć i odciąć lub odłamać zdrewniałe końce, około 1/3 długości. Zielonych szparagów nie obieramy, białe natomiast należy obrać np. obieraczką do warzyw zaczynając od strony główki.

Szparagi ugotować – można na parze lub w specjalnym garnku do szparagów (gotuje się szparagi na stojąco, tak aby główki nie były zanurzone w wodzie). Można ugotować też tradycyjnie w zwykłym garnku. Szparagi gotujemy we wrzątku ze szczyptą cukru, około 10 min do miękkości.

Na patelni roztopić masło, około 2 łyżki. Na patelnię przełożyć szparagi, podsmażyć potrząsając patelnią aż szparagi całe obtoczą się w masełku. Przełożyć na talerz, oprószyć solą, u mnie morska prosto z młynka.

Smacznego! 

Dodaj komentarz