W ferworze wpisów umknął mi ten właśnie przepis na zwykłe szparagi podane z masełkiem i solą gruboziarnistą. Prostota czasami bardziej zachwyca aniżeli przepych. Takie szparagi można też podać z bułką tartą i masełkiem, jak do kalafiora. Fanom szparagów polecam!
Składniki:
- szparagi (ilość dowolna)
- sól
- masło
Przygotowanie:
Szparagi umyć, osuszyć i odciąć lub odłamać zdrewniałe końce, około 1/3 długości. Zielonych szparagów nie obieramy, białe natomiast należy obrać np. obieraczką do warzyw zaczynając od strony główki.
Szparagi ugotować – można na parze lub w specjalnym garnku do szparagów (gotuje się szparagi na stojąco, tak aby główki nie były zanurzone w wodzie). Można ugotować też tradycyjnie w zwykłym garnku. Szparagi gotujemy we wrzątku ze szczyptą cukru, około 10 min do miękkości.
Na patelni roztopić masło, około 2 łyżki. Na patelnię przełożyć szparagi, podsmażyć potrząsając patelnią aż szparagi całe obtoczą się w masełku. Przełożyć na talerz, oprószyć solą, u mnie morska prosto z młynka.
Smacznego!