Szybka sałata z serem solankowym

Na lekką kolację czy jakikolwiek posiłek polecam najzwyklejszą szybką sałatę – sałata lodowa, pomidor i ser solankowy (sałatkowy), zamiast którego można oczywiście użyć fety. Lubię takie sałaty z niewielu składników, bez przepychu i nadmiaru produktów. A całość polana najprostszym i uniwersalnym sosem winegret z przepisu znalezionym na stronie Kwestia Smaku. Oczywiście składników dodajemy tyle, ile chcemy – u mnie garść sałaty lodowej, jeden pomidor i 50 g serka solankowego. Polecam!

Składniki:

  • sałata lodowa 
  • pomidor
  • ser solankowy (kanapkowy)/feta
Winegret:
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Liście sałaty lodowej opłukać, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki. Nada się również mieszanka różnych sałat lub każda inna ulubiona. Ułożyć sałatę na talerzu. Pomidora pokroić na mniejsze części, ja również sparzam i ściągam skórkę przed krojeniem. Kawałki pomidora rozłożyć na liściach sałaty, na wierzch pokruszyć ser solankowy lub fetę.

Przygotować winegret: miód i sok cytryny umieścić w szklance lub słoiczku, wymieszać. Dodać oliwę, sól i pieprz, wymieszać do połączenia.

Przed podaniem sosem polać sałatę i gotowe.

* do jednej porcji użyłam połowę sosu winegret, resztę w zamkniętym słoiczku miałam w lodówce i użyłam następnego dnia. Podobno taki sos w zamkniętym słoiczku można przechowywać około 5 dni w lodówce. Ja zawsze zużywam szybciej więc nie dane mi było przetestować.

Smacznego!

Dodaj komentarz