Nektarynkowe róże

Urocze drożdżowe róże z nektarynkami. Aż żal je było jeść. Pyszne i słodkie plasterki owoców zawinięte w puszyste ciasto drożdżowe, oprószone cukrem pudrem. Inspirację zaczerpnęłam ze strony Cooking with Manuela, gdzie oryginalnie takie róże były przygotowane z jabłkami i ciastem francuskim. Polecam szczerze, nie są takie pracochłonne na jakie wyglądają :) W robieniu zdjęć pomagała mi moja córeczka Juleczka, zgadnijcie które to jej dzieło ? :)

Składniki (12 róż):

Ciasto drożdżowe:
  • 0,5 szklanki mleka
  • 50 g masła (roztopionego i ostudzonego)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 duże jajko
  • szczypta soli
  • 10 g drożdży świeżych
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
Dodatkowo:
  • 3 nektarynki
  • 2 łyżki dżemu brzoskwiniowego
  • 2 łyżki wody gorącej
  • cukier puder

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z łyżką cukru. Mąkę przesiać do misy, dodać resztę cukru, sól, jajo, rozpuszczone drożdże i wyrobić gładkie ciasto. Do ciasta dodać masło i znów wyrobić ciasto na gładką kulę. W razie potrzeby dodać odrobinkę mąki, gdyby ciasto zbyt mocno się kleiło.

Wyrobione ciasto umieścić w oprószonej misie i pozostawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości na około 1 godzinę.

Dżem wymieszać z gorącą wodą. Nektarynki przepołowić, wyjąć pestkę i każdą połówkę pociąć na cienkie plasterki.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką. Jeszcze raz krótko zagnieść, aby ciasto odgazować. Rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach około 40 cm x 36 cm. Ciasto wzdłuż dłuższego boku przeciąć na pół. Następnie każdą część przeciąć na 6 plastrów. Razem wyjdzie 12 plastrów, każdy 20 cm x 8 cm.

Każdy prostokąt posmarować dżemem, na dłuższym brzegu ułożyć plastry nektarynki. Dół zawinąć do góry, następnie zwinąć ciasno w roladkę (patrz zdjęcia).

Postąpić tak z każdym plastrem ciasta drożdżowego. Każdą zwiniętą różę umieścić w formie na muffinki, wyłożonej papierowymi lub silikonowymi papilotkami. Pozostawić pod przykryciem do napuszenia na około 20 min.

Po tym czasie blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 2000C, róże piec około 20 min do zrumienienia ciasta. Upieczone róże wystudzić na kratce do pieczenia, po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Przepis bierze udział w konkursie www.festiwalwypiekow.pl

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *