Bułki hamburgerowe

Hamburgery mogą być zdrowe? Owszem! Szczególnie te z domowymi bułkami i burgerami przyrządzonymi samodzielnie. Dziś przepis na same bułeczki, mięciutkie, puszyste i pachnące. Idealne do hamburgerów jak i zjedzone tradycyjnie. Przepis Marthy Stewart, a znaleziony na stronie Moje Wypieki. Dokonałam jednak małej modyfikacji – staram się unikać mleka w proszku, tak więc zamiast wody i mleka w proszku dodałam jedną szklankę mleka zwykłego. Też wyszły pyszne :)

Składniki (8 dużych bułek):

  • 1 szklanka ciepłego mleka (oryginalnie 3/4 szklanki ciepłej wody + 1/3 szklanki mleka w proszku)
  • 2 łyżki masła, roztopionego i ostudzonego
  • 1,5 łyżki cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 8 g drożdży świeżych
  • 1 jajko
  • 2,5 szklanki mąki pszennej

Dodatkowo:

  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka
  • sezam do posypania

Przygotowanie:

W odrobinie ciepłego mleka rozpuścić drożdże. Resztę mleka, cukier i masło umieścić w misie, dodać rozpuszczone drożdże i zostawić na około 10 minut. Po tym czasie dodać jajko, sól i połowę mąki. Zacząć wyrabiać ciasto dodając stopniowo mąkę, tak aby ciasto było elastyczne i nie kleiło się do rąk. Wyrabiam robotem planetarnym z hakiem do ciast drożdżowych. Starać się nie dosypywać więcej mąki. Wyrobione i gładkie ciasto umieścić w misie oprószonej mąką, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1 godzinę.

Uszykować dwie blachy z wyposażenia piekarnika, wyścielić je papierem do pieczenia lub specjalną matą teflonową do pieczenia.

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko zagnieść aby je odgazować. Podzielić ciasto na 8 części. Każdą część uformować w dłoni w kulkę. Na każdej blasze położyć po 4 kulki ciasta, dłonią mocno spłaszczyć. Przykryć blachy ściereczką i pozostawić do napuszenia na około 45 min.

Po tym czasie żółtko rozmieszać z mlekiem. Za pomocą pędzla posmarować bułeczki przygotowanym żółtkiem i posypać sezamem.

Bułki wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200oC i piec do zrumienienia około 12-15 minut. Piekłam dwie blachy na raz z funkcją termoobiegu. 

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *