Mus truskawkowy z kremem śmietanowym

Na pożegnanie świeżych truskawek w tym sezonie polecam małe deserki – mus truskawkowy, bardzo orzeźwiający, ze słodką warstwą kremu śmietanowego dla osłody.  Te dwie warstwy można zrobić na biszkopcie, lecz u nas są takie upały, że nie bardzo miałam ochotę na pieczenie. Szczerze polecam!

Składniki:

Mus truskawkowy:
  • 500 g truskawek
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej
  • 1 łyżeczka żelatyny
Truskawki umyć i odszypułkować, zblendować na gładki mus. Umieścić w garnuszki i podrzać. Do gorącego musu dodać galaretkę truskawkową (sam proszek) i żelatynę. Wymieszać aż do rozpuszczenia galaretki i żelatyny, już nie zagotowywać.
Krem śmietanowy:
  • 300 ml kremówki
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki zimnej wody
Żelatynę namoczyć w wodzie i pozostawić do napęcznienia. Kremówkę ubić z cukrem pudrem (słodkość do smaku). Napęczniałą żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali, zahartować dodając do niej kilka łyżek ubitej kremówki, wymieszać i całość dodać powoli do reszty ubitej kremówki, najlepiej ciągle miksując. 

Przygotowanie:

Do silikonowych foremek lub pucharków nałożyć mus truskawkowy. Wstawić na chwilę do lodówki, następnie na mus truskawkowy wyłożyć krem śmietanowy.  W pucharkach pięknie by wyglądało ułożenie warstwowo. Desery schłodzić do całkowitego stężenia.

Smacznego!

Dodaj komentarz