Lód kawowy

Coś dla fanów kawy mrożonej – lód kawowy. Jest to nic innego jak zaparzona mocna kawa zamrożona w foremkach do lodu. Moc kawy zależy tylko od nas, słodycz także. Zaparzona kawa stygnąc traci swój aromat, a przygotowując mrożoną kawę ze zwykłego lodu powodujemy jej rozwodnienie. Taki lód znacznie ułatwia przygotowanie kawy mrożonej, robimy kiedy chcemy – nie tracimy już czasu na jej zaparzenie i wystudzenie, a przygotowanie go jest banalnie proste :) Patent znalazłam na stronie 2drink.


Składniki:

  • kawa – instant lub mielona
  • cukier
  • woda
  • foremki do lodu

Przygotowanie:

Przygotowanie lodu kawowego należy zacząć od sprawdzenia pojemności foremki na kostki lodu. Wystarczy wodą napełnić foremkę, a następnie zawartość przelać do miarki.

Moc przygotowanej kawy oraz rodzaj zależy od nas – ja zazwyczaj robię sobie kawę z łyżeczki kawy rozpuszczalnej na 250 ml wody lub 1,5 łyżeczki kawy mielonej na 250 ml wody. Do kawy mrożonej parzę kawę z połowy porcji – czyli 1 spora łyżeczka rozpuszczalnej kawy na 125 ml wody lub proporcjonalnie mielona. Mocniejszej nie lubię. Można osłodzić lub nie.

Zaparzoną kawę wg własnych upodobań co do mocy i słodkości ostudzić, przelać do foremek na lód i zamrozić. Gotowe :)

Smacznego!

Dodaj komentarz