Bakłażan zapiekany z serem

Wiedzieliście, że bakłażan z botanicznego punktu widzenia to nie warzywo a owoc? I to w dodatku jagoda :) Jest niskokaloryczny ale za to ciężkostrawny, i to kolejna rzecz, która mnie zaskoczyła. Bakłażan sam w sobie jak dla mnie jest nijaki, dlatego aby mi zasmakował potrzebuje konkretnych dodatków – w tym przypadku ser żółty oraz mieszanka przypraw: suszone pomidory, czosnek i bazylia. Świetny jako samodzielna przekąska lub dodatek do mięsa. Przepis pochodzi z książeczki Pani Domu poleca – grill, domowe specjały. W przepisie bakłażan był grillowany, ja go zapiekłam w piekarniku.

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • plastry sera (tyle, ile wyjdzie nam plastrów bakłażana)
  • sok z cytryny
  • sól
  • olej
  • 2 łyżki ulubionych ziół lub przypraw (u mnie: suszone pomidory, czosnek, bazylia)

Przygotowanie:

Bakłażana umyć, osuszyć i naciąć wzdłuż w plastry, tak aby nie odcinać ogonka. Skropić sokiem z cytryny, posolić i odstawić na około pół godziny. Wydzieli się troszkę wody, więc bakłażana osuszyć.

Naciętego bakłażana poprzekładać plastrami sera żółtego i posypać ziołami.

Na dno naczynia żaroodpornego wylać odrobinkę oleju, ułożyć bakłażana, przykryć pokrywą i wstawić do piekarnika, najlepiej na opcję grill lub górna grzałka, maksymalna temperatura. Po 15 min zdjąć przykrywkę i jeszcze zapiekać aż ser się ładnie zezłoci (u mnie 7 min).

GRILL 
Duży płat folii aluminiowej posmarować olejem, ułożyć bakłażana, szczelnie zawinąć i grillować około 15 min.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.