Lubimy jajka na śniadanie, nie tylko na Wielkanoc :) Dziś kolejna odsłona Wesołych jajeczek – tym razem małe, słodkie i żółciutkie kurczaczki nieśmiało wychylające główkę ze skorupki. Mój farsz to tylko żółtko z odrobinką majonezu aby masa była łatwiejsza do ukształtowania kurczaczka, bo tylko takie zje moja córcia i mąż. Pyszny jest też farsz z chrzanem lub serkiem śmietankowym, to zależy od Was. Pomysł zaczerpnięty z Internetu.
Składniki:
- jajka ugotowane na twardo
- majonez/chrzan/serek śmietankowy
- sól
- ziarenka pieprzu
- plasterek marchewki
Przygotowanie:
Z jajek ugotowanych na twardo i obranych ze skorupek lekko odciąć jedną końcówkę, aby jajko stało stabilnie. Z drugiej strony odciąć większą część i wyciągnąć delikatnie żółtko z jajka.
Żółtka umieścić w miseczce, rozgnieść widelcem i dodać tylko tyle majonezu/chrzanu/serka śmietankowego aby masa była gładka, ale nie rozrzedzona. Posolić do smaku.
Masę żółtkową umieścić w rękawie cukierniczym lub łyżeczką nakładać do wydrążonych białek, tak aby kształtem przypominały główki kurczaczków. Zrobić każdemu kurczakowi oczy z ziarenek pieprzu i dziobek z marchewki (plasterek marchewki pokroić w trójkąty jak pizzę). Na wierzch nałożyć odcięte wcześniej czubki jajka.
Przed jedzeniem wyjąć koniecznie ziarenka pieprzu. Zjeść z apetytem :)
Smacznego!