Zupki Vifon zawsze są u nas w domu na stanie. Są to ulubione zupki błyskawiczne mojego męża i gdy tylko serwuję coś, co mu do gustu nie przypasuje (np. pierogi na słodko) to zawsze sobie takie zupki robi, ale tylko i wyłącznie te. Tak jak jestem przeciwna, aby zupki zastępowały posiłki, tak taką sałatkę chętnie od czasu do czasu przygotowuję. Sałatki później nie doprawiamy niczym, cały smak jest w przyprawach dołączonych do tych zupek i ważne jest aby właśnie były to te zupki, kwestia innych składników to już tylko nasza inwencja. Pierwszy raz jadłam tą sałatkę wiele lat temu u mamy mojego męża, później tylko dobrałam składniki pod swój gust. Polecam :)
P.S. Wpis nie zawiera lokowania produktu :)
Składniki:
- 2 zupki Vifon (czerwone, kurczak curry)
- 1 duży ogórek świeży
- puszka czerwonej fasoli
- puszka kukurydzy konserwowej
- 4 jajka ugotowane na twardo.
- pęczek rzodkiewek
- 4-5 łyżek majonezu
Przygotowanie:
Przygotować zupki Vifon – makaron rozkruszyć, wsypać do większej miski, wsypać również dołączone przyprawy i zalać wrzątkiem ale tylko tyle aby zakryły makaron, nie więcej. Przykryć talerzem i zostawić aż makaron wchłonie wodę.
Ogórka obrać i pokroić w małą kosteczkę, włożyć do miseczki, posolić i zostawić aż ogórek puści sok, później odcedzić z nadmiaru soku. Jajka pokroić w kosteczkę, rzodkiewki w półplasterki. Kukurydzę i fasolę odcedzić z zalewy.
Gdy makaron napęcznieje, porządnie go przemieszać. Makaron powinien być sypki i cała woda powinna być wchłonięta. Do makaronu dodać składniki: jajka, kukurydzę, fasolę, rzodkiewkę i ogórka. Wszystko wymieszać. Na końcu dodać majonez, około 4 łyżek, tak aby uzyskać ulubioną konsystencję sałatki. Odstawić do lodówki aby smaki się przegryzły i całość schłodziła.
Smacznego!