Sałatka z zupek VIFON (kurczak curry)

Zupki Vifon zawsze są u nas w domu na stanie. Są to ulubione zupki błyskawiczne mojego męża i gdy tylko serwuję coś, co mu do gustu nie przypasuje (np. pierogi na słodko) to zawsze sobie takie zupki robi, ale tylko i wyłącznie te. Tak jak jestem przeciwna, aby zupki zastępowały posiłki, tak taką sałatkę chętnie od czasu do czasu przygotowuję. Sałatki później nie doprawiamy niczym, cały smak jest w przyprawach dołączonych do tych zupek i ważne jest aby właśnie były to te zupki, kwestia innych składników to już tylko nasza inwencja. Pierwszy raz jadłam tą sałatkę wiele lat temu u mamy mojego męża, później tylko dobrałam składniki pod swój gust. Polecam :)

P.S. Wpis nie zawiera lokowania produktu :)

Składniki:

  • 2 zupki Vifon (czerwone, kurczak curry)
  • 1 duży ogórek świeży
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • 4 jajka ugotowane na twardo.
  • pęczek rzodkiewek
  • 4-5 łyżek majonezu

Przygotowanie:

Przygotować zupki Vifon – makaron rozkruszyć, wsypać do większej miski, wsypać również dołączone przyprawy i zalać wrzątkiem ale tylko tyle aby zakryły makaron, nie więcej. Przykryć talerzem i zostawić aż makaron wchłonie wodę.

Ogórka obrać i pokroić w małą kosteczkę, włożyć do miseczki, posolić i zostawić aż ogórek puści sok, później odcedzić z nadmiaru soku. Jajka pokroić w kosteczkę, rzodkiewki w półplasterki. Kukurydzę i fasolę odcedzić z zalewy.

Gdy makaron napęcznieje, porządnie go przemieszać. Makaron powinien być sypki i cała woda powinna być wchłonięta. Do makaronu dodać składniki: jajka, kukurydzę, fasolę, rzodkiewkę i ogórka. Wszystko wymieszać. Na końcu dodać majonez, około 4 łyżek, tak aby uzyskać ulubioną konsystencję sałatki. Odstawić do lodówki aby smaki się przegryzły i całość schłodziła.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.