Mango lassi

Mango lassi jest to gęsty napój, tudzież koktajl, na bazie jogurtu naturalnego i jak nazwa wskazuje – mango. Szczypta kardamonu na wierzchu to kropka nad „i”. Świetnie chłodzi w upalne dni, jak też jest idealne na śniadanie dla osób rozpoczynających dzień zdrowym koktajlem. W oryginale jest użyta woda, ja robiłam z mlekiem i jak dla mnie ta wersja jest lepsza. Przepis ze strony Tesco. Szczerze polecam :)

Składniki:

  • 1 dojrzałe mango 
  • 200 ml gęstego jogurtu naturalnego 
  • 25 ml miodu płynnego 
  • 150 ml zimnego mleka lub wody
  • kilka kostek lodu
  • szczypta mielonego kardamonu do posypania na wierzch

Przygotowanie:

Mango obrać, pozbyć się pestki, miąższ wrzucić do kielicha miksera, dodać jogurt, miód, mleko/wodę i kilka kostek lodu. Zmiksować na gładki płyn, w razie potrzeby jeszcze dosłodzić. Przelać do szklaneczek, posypać szczyptą mielonego kardamonu i podawać.

* moje mango okazało się lekko włókniste, po zmiksowaniu przecedziłam całość przez gęste sito i wtedy przelałam do szklaneczek.

Smacznego!

Dodaj komentarz