Mango lassi jest to gęsty napój, tudzież koktajl, na bazie jogurtu naturalnego i jak nazwa wskazuje – mango. Szczypta kardamonu na wierzchu to kropka nad „i”. Świetnie chłodzi w upalne dni, jak też jest idealne na śniadanie dla osób rozpoczynających dzień zdrowym koktajlem. W oryginale jest użyta woda, ja robiłam z mlekiem i jak dla mnie ta wersja jest lepsza. Przepis ze strony Tesco. Szczerze polecam :)
Składniki:
- 1 dojrzałe mango
- 200 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 25 ml miodu płynnego
- 150 ml zimnego mleka lub wody
- kilka kostek lodu
- szczypta mielonego kardamonu do posypania na wierzch
Przygotowanie:
Mango obrać, pozbyć się pestki, miąższ wrzucić do kielicha miksera, dodać jogurt, miód, mleko/wodę i kilka kostek lodu. Zmiksować na gładki płyn, w razie potrzeby jeszcze dosłodzić. Przelać do szklaneczek, posypać szczyptą mielonego kardamonu i podawać.
* moje mango okazało się lekko włókniste, po zmiksowaniu przecedziłam całość przez gęste sito i wtedy przelałam do szklaneczek.
Smacznego!