Roladki z grillowanej cukinii z serem feta, czosnkiem i suszonymi pomidorami

Roladki z grillowanej cukinii, nadziane serem feta, czosnkiem i suszonymi pomidorami świetnie nadają się jako przystawka lub lekka kolacja z cieplutką grzanką. Zamiast sera feta można użyć sera pleśniowego, solankowego, koziego lub nawet … twarożku, byleby był szczodrze doprawiony. Inspirację zaczerpnęłam z programu „Para w kuchni”. Polecam :)

Składniki:

  • 1 duża cukinia
  • 100 g fety
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa
  • suszone pomidory
  • bazylia

Przygotowanie:

Cukinię umyć i pokroić na cienkie plastry – najlepiej zrobić to obieraczką do warzyw. Plastry cukinii obsmażyć na grillowanej patelni, na grillu lub nawet na zwykłej patelni do momentu aż zmięknie. Jeśli robimy na grillu lub grillowanej patelni, do momentu aż będą widoczne przyrumienione paski od rusztu.

W miseczce rozgnieść widelcem ser feta z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i odrobiną oliwy. Grillowane plastry cukinii rozłożyć na tacce, na każdym plastrze rozsmarować ser feta, ułożyć cząstkę pomidora suszonego i zawinąć w roladkę. Udekorować bazylią. Całość posypałam jeszcze suszonymi pomidorami w formie płatków.

* ser feta nie wymaga dodatkowego przyprawiania. Jeśli używamy zwykłego serka, warto go szczodrze doprawić oprócz czosnku pieprzem, solą i ulubionymi ziołami.

Smacznego!

Dodaj komentarz