Składniki (10 szt):
- 250 g ugotowanych ziemniaków (mogą być z dnia poprzedniego)
- 250 g brokuła
- 1 jajko
- 150 g startego sera
- sól i pieprz
- mąka
- jajko rozmącone z odrobiną soli
- bułka tarta
Przygotowanie:
W misie umieścić ziemniaki, brokuła, jajko, starty ser i przyprawić do smaku. Całość dokładnie wymieszać – mieszam robotem planetarnym, hakiem do drożdżowych ciast, ale łyżką też wystarczy.
Z masy formować kotleciki – można podłużne, lub takie jak mielone. Obtaczać je w panierce: mąka, jajko, bułka tarta i smażyć na oleju z obu stron na złoto.
Z racji tego, że kotleciki są z serem polecam smażyć na większym ogniu i krótko – do zrumienienia panierki. Smażąc na niewielkim ogniu ser będzie się w środku ciągle roztapiał a panierka długo rumienić – ciężko będzie obrócić, bo kotlety będą ciągle miękkie.
Gorące kotleciki odkładać na papierowy ręcznik aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać póki są jeszcze gorące a ser ciągnący. Podałam jako samodzielne danie z sosem czosnkowym.