Gołąbki z młodej kapusty z mięsem i czerwoną soczewicą

Gołąbki, niby zwykłe a jednak niezwykłe. A to za sprawą soczewicy i dużej ilości czosnku. Smacznie się komponowały z sosem zrobionym ze świeżych pomidorów. Specjalnie polane sosem po wierzchu, a nie duszone w pomidorach, tak aby smaki się komponowały ale nie przechodziły jedno w drugie. Przepis autorstwa Jakuba Kuronia, opracowany specjalnie dla sklepów sieci Biedronka – ja tylko wtrąciłam swoje trzy grosze do sosu, albowiem przygotowałam sos z cebulką, gdzie oryginalnie jej nie było. A z reszty młodej kapusty przyrządziłam pyszny bigosik z młodej kapusty i pomidorów. Polecam!

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego (najlepiej własnoręcznie)
  • młoda kapusta
  • 150 g soczewicy czerwonej 
  • ½ pęczka koperku, posiekanego
  • pęczek szczypiorku, posiekanego
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
Sos ze świeżych pomidorów:
  • 1 kg pomidorów
  • 1 łyżeczka cukru
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Soczewicę umieścić w garnku, zalać zimną wodą maksymalnie 2 cm ponad poziom ziaren. Wstawić na palnik i od momentu zagotowania gotować 10 min pod przykryciem, pod koniec gotowania posolić. Soczewicę pozostawić do ostudzenia.

W misie umieścić mielone mięso, soczewicę, przeciśnięte ząbki czosnku i posiekany koperek wraz ze szczypiorkiem. Masę dobrze wyrobić, na końcu doprawić solą i pieprzem.

W dużym garnku zagotować wodę aby sparzyć kapustę. Z kapusty ściągnąć wierzchnie liście (nie wyrzucać – przydadzą się do wyścielenia naczynia). Wyciąć głąb z kapusty, włożyć kapustę na wrzątek i parzyć aż liście zaczną odchodzić od kapusty. Te które ładnie odeszły już wyciągać.

Z liści kapusty odciąć zgrubienia aby łatwiej gołąbki się zwijały. Na każdy liść nakładać farsz i zwijać gołąbki, podobnie jak krokiety.

Naczynie żaroodporne wyścielić pozostałymi liśćmi (użyłam wierzchnie, umyte i sparzone), układać gołąbki obok siebie i podlać około 300 ml wody z parzenia kapusty. Naczynie przykryć pokrywką lub folią aluminiową.

Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i zapiekać gołąbki około godziny. Gołąbki będą gotowe, jeśli kapusta nakłuta widelcem będzie miękka.

Przygotować sos: drobno pokrojoną cebulkę przesmażyć na oliwie, pod koniec smażenia dodać pokrojony czosnek i całość zezłocić. Pomidory sparzyć wrzątkiem i zdjąć skórkę, pokroić w ćwiartki usuwając twarde końcówki. Mi pestki nie przeszkadzają więc nie przecieram pomidorów przez sito. Pokrojone pomidory dodać do przysmażonej cebuli. Podgotować około 10 min, aż pomidory zmiękną. Całość zblendować i dopiero przyprawić cukrem, cytryną, solą i pieprzem.

Gołąbki podawać wg uznania, np. z młodymi ziemniaczkami, polane sosem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *