Składniki:
- 500 g mięsa mielonego (najlepiej własnoręcznie)
- młoda kapusta
- 150 g soczewicy czerwonej
- ½ pęczka koperku, posiekanego
- pęczek szczypiorku, posiekanego
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 1 kg pomidorów
- 1 łyżeczka cukru
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki oliwy
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
Przygotowanie:
W misie umieścić mielone mięso, soczewicę, przeciśnięte ząbki czosnku i posiekany koperek wraz ze szczypiorkiem. Masę dobrze wyrobić, na końcu doprawić solą i pieprzem.
W dużym garnku zagotować wodę aby sparzyć kapustę. Z kapusty ściągnąć wierzchnie liście (nie wyrzucać – przydadzą się do wyścielenia naczynia). Wyciąć głąb z kapusty, włożyć kapustę na wrzątek i parzyć aż liście zaczną odchodzić od kapusty. Te które ładnie odeszły już wyciągać.
Z liści kapusty odciąć zgrubienia aby łatwiej gołąbki się zwijały. Na każdy liść nakładać farsz i zwijać gołąbki, podobnie jak krokiety.
Naczynie żaroodporne wyścielić pozostałymi liśćmi (użyłam wierzchnie, umyte i sparzone), układać gołąbki obok siebie i podlać około 300 ml wody z parzenia kapusty. Naczynie przykryć pokrywką lub folią aluminiową.
Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i zapiekać gołąbki około godziny. Gołąbki będą gotowe, jeśli kapusta nakłuta widelcem będzie miękka.
Przygotować sos: drobno pokrojoną cebulkę przesmażyć na oliwie, pod koniec smażenia dodać pokrojony czosnek i całość zezłocić. Pomidory sparzyć wrzątkiem i zdjąć skórkę, pokroić w ćwiartki usuwając twarde końcówki. Mi pestki nie przeszkadzają więc nie przecieram pomidorów przez sito. Pokrojone pomidory dodać do przysmażonej cebuli. Podgotować około 10 min, aż pomidory zmiękną. Całość zblendować i dopiero przyprawić cukrem, cytryną, solą i pieprzem.
Gołąbki podawać wg uznania, np. z młodymi ziemniaczkami, polane sosem.