Sernik japoński – 3 składnikowy

Gdy zobaczyłam ten przepis, bardzo mnie zaciekawił. Słyszałam o sernikach japońskich i o tym, że z naszymi sernikami nie mają nic wspólnego ale ciekawość wzięła górę i przepisem dzielę się z Wami. Serniki japońskie mają strukturę bardziej jak suflet, bardzo delikatne i napowietrzone, pieczone w kąpieli wodnej. Rosną dzięki sile ubitych białek. Mój jest niski, ponieważ tylko taką (21 cm) tortownicę mam najmniejszą – niemniej jednak smak ten sam. Jestem ciekawa Waszych opinii :)

Składniki:

  • 3 jajka
  • 120 g serka kremowego (np. Philadelphia, z polskich – Turek, Bieluch)
  • 120 g czekolady białej

Przygotowanie:

Żółtka oddzielić od białek. W misce umieścić czekoladę białą i rozpuścić nad parą wodną. Dodać serek kremowy i wymieszać na gładką masę. Miskę zdjąć znad pary wodnej.

W międzyczasie białka ubić na sztywną pianę.

Do czekolady z serkiem dodać żółtka i dokładnie wymieszać, następnie w trzech turach dodać ubite białka mieszając bardzo delikatnie.

Przygotować tortownicę lub naczynie żaroodporne (a może kokilki?), wyścielić papierem do pieczenia. Jeśli pieczemy w nieszczelnej tortownicy to dół owinąć folią aluminiową. Piekarnik nagrzać do temperatury 170oC.

Masę przelać do formy, delikatnie stuknąć o blat aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Formę umieścić w większym naczyniu np. żaroodpornym i na dno naczynia wylać wrzącą wodę – tak około 2 cm. Sernik będzie piekł się w kąpieli wodnej. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec:

15 min w 170oC (po tym czasie zmniejszyć temperaturę)
15 min w 160oC (po tym czasie piekarnik wyłączyć)
15 min w wyłączonym piekarniku

Sernik wyjąć z piekarnika. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i podawać np z frużeliną owocową. Z racji tego iż sernik ma bardzo delikatną strukturę, każdy kawałek polewać bezpośrednio na talerzykach. Sos lub frużelina pozostawiona na dłużej na całości sernika, wsiąkłaby do wewnątrz.

Smacznego!

Dodaj komentarz