Sernik japoński – 3 składnikowy

Gdy zobaczyłam ten przepis, bardzo mnie zaciekawił. Słyszałam o sernikach japońskich i o tym, że z naszymi sernikami nie mają nic wspólnego ale ciekawość wzięła górę i przepisem dzielę się z Wami. Serniki japońskie mają strukturę bardziej jak suflet, bardzo delikatne i napowietrzone, pieczone w kąpieli wodnej. Rosną dzięki sile ubitych białek. Mój jest niski, ponieważ tylko taką (21 cm) tortownicę mam najmniejszą – niemniej jednak smak ten sam. Jestem ciekawa Waszych opinii :)

Składniki:

  • 3 jajka
  • 120 g serka kremowego (np. Philadelphia, z polskich – Turek, Bieluch)
  • 120 g czekolady białej

Przygotowanie:

Żółtka oddzielić od białek. W misce umieścić czekoladę białą i rozpuścić nad parą wodną. Dodać serek kremowy i wymieszać na gładką masę. Miskę zdjąć znad pary wodnej.

W międzyczasie białka ubić na sztywną pianę.

Do czekolady z serkiem dodać żółtka i dokładnie wymieszać, następnie w trzech turach dodać ubite białka mieszając bardzo delikatnie.

Przygotować tortownicę lub naczynie żaroodporne (a może kokilki?), wyścielić papierem do pieczenia. Jeśli pieczemy w nieszczelnej tortownicy to dół owinąć folią aluminiową. Piekarnik nagrzać do temperatury 170oC.

Masę przelać do formy, delikatnie stuknąć o blat aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Formę umieścić w większym naczyniu np. żaroodpornym i na dno naczynia wylać wrzącą wodę – tak około 2 cm. Sernik będzie piekł się w kąpieli wodnej. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec:

15 min w 170oC (po tym czasie zmniejszyć temperaturę)
15 min w 160oC (po tym czasie piekarnik wyłączyć)
15 min w wyłączonym piekarniku

Sernik wyjąć z piekarnika. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i podawać np z frużeliną owocową. Z racji tego iż sernik ma bardzo delikatną strukturę, każdy kawałek polewać bezpośrednio na talerzykach. Sos lub frużelina pozostawiona na dłużej na całości sernika, wsiąkłaby do wewnątrz.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.