Składniki:
- 3 jajka
- 120 g serka kremowego (np. Philadelphia, z polskich – Turek, Bieluch)
- 120 g czekolady białej
Przygotowanie:
W międzyczasie białka ubić na sztywną pianę.
Do czekolady z serkiem dodać żółtka i dokładnie wymieszać, następnie w trzech turach dodać ubite białka mieszając bardzo delikatnie.
Przygotować tortownicę lub naczynie żaroodporne (a może kokilki?), wyścielić papierem do pieczenia. Jeśli pieczemy w nieszczelnej tortownicy to dół owinąć folią aluminiową. Piekarnik nagrzać do temperatury 170oC.
Masę przelać do formy, delikatnie stuknąć o blat aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Formę umieścić w większym naczyniu np. żaroodpornym i na dno naczynia wylać wrzącą wodę – tak około 2 cm. Sernik będzie piekł się w kąpieli wodnej. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec:
15 min w 170oC (po tym czasie zmniejszyć temperaturę)
15 min w 160oC (po tym czasie piekarnik wyłączyć)
15 min w wyłączonym piekarniku
Sernik wyjąć z piekarnika. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i podawać np z frużeliną owocową. Z racji tego iż sernik ma bardzo delikatną strukturę, każdy kawałek polewać bezpośrednio na talerzykach. Sos lub frużelina pozostawiona na dłużej na całości sernika, wsiąkłaby do wewnątrz.