Drożdżówki z wiśniami

W tym roku moje ogrodowe wiśnie w głównej mierze znalazły się w przetworach na zimę. Mam dżemy, konfitury, soki i wiśnie nawet wytrawne. Ale cóż to byłby za sezon wiśniowy bez ciasta drożdżowego? Przedstawiam Wam drożdżówki z wiśniami, z ciasta drożdżowego mojej mamy. Przepis na to drożdżowe towarzyszył mi przez całe dzieciństwo, zmieniały się tylko formy wypieku i nadzienia, począwszy od rogalików na drożdżówkach wszelakiej maści kończąc. Ciasto to jest dość luźne, i trzeba długo wyrabiać aby pięknie odchodziło od miski lub ręki, ale jak mama mawia, takie ma być. Dla mnie nie jest problemem wyrabianie ciasta, ponieważ pracę tą wykonuje robot a drożdżówki czy też rogaliki wychodzą jak puch, nawet drugiego dnia mięciutkie. Z podanej porcji wyszło mi 14 drożdżówek i dodatkowo 8 rogali. Polecam :)

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki cukru + 1 łyżka
  • 125 g masła
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego (najlepszy domowy)
  • 25 g świeżych drożdży
  • 3 jaja
  • 3,5 szklanki mąki
Dodatkowo:
  • jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania drożdżówek
Nadzienie:
  • 1 kg wydrylowanych wiśni, świeżych lub z zalewy (mrożone wcześniej rozmrozić)
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 2-3 łyżki cukru (do smaku)
Wydrylowane wiśnie dobrze odsączyć z nadmiaru soku. Wymieszać z mąką ziemniaczaną i cukrem. Cukier do smaku, zależy od wiśni.

    Przygotowanie:

    W garnuszku umieścić masło, 3/4 szklanki mleka, cukier zwykły i waniliowy. Całość podgrzać do rozpuszczenia masła i cukrów. Przestudzić. Wlać do misy, w której będzie wyrabiane ciasto.

    Resztę mleka (1/4 szklanki) podgrzać z łyżką cukru i rozpuścić w tym drożdże.

    Do przestudzonej, letniej mieszanki masła, cukru i mleka dodać 3 jajka, rozpuszczone drożdże i większą część mąki. Zacząć wyrabiać ciasto. Ja wyrabiam hakiem w robocie planetarnym. Dosypując mąkę wyrabiać ciasto aż stanie się elastyczne i zacznie odchodzić od miski lub ręki. Starać się nie dosypywać więcej mąki aniżeli w przepisie, ciasto powinno wyjść w miarę luźne ale nie klejące.

    Wyrobione ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski i pozostawić w cieple, przykryte np. lnianym ręczniczkiem do podwojenia objętości (około 1,5 godziny, latem krócej).

    Wyrobione ciasto przełożyć na stolnicę, krótko zagnieść kilka razy aby ciasto odgazować. Ciasto podzielić na kilka części. Każdą część rozwałkować podsypując mąką na prostokąt i podzielić na kwadraty (u mnie 15 cm x 15 cm).

    Kwadrat w myśli podzielić na pół, na jedną część wyłożyć nadzienie, a na drugiej części zrobić nacięcia.

    Brzegi ciasta posmarować delikatnie roztrzepanym jajkiem, naciętą część nałożyć na tą z nadzieniem i delikatnie brzegi docisnąć palcem, aby ciasto dobrze się skleiło.

    Uformowane drożdżówki przekładać na blachę z wyposażenia piekarnika wyścieloną papierem do pieczenia lub teflonową matą. Blachę przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić drożdżówki do napuszenia, na około 30 min. 
    Po tym czasie blachy wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC i piec około 25-30 minut do zrumienienia. Piekłam obie blachy na raz, z funkcją termoobiegu. 
    Drożdżówki po upieczeniu wystudzić, posypać cukrem pudrem.
    * Można oczywiście z tego ciasta zawinąć rogale, lub uformować tradycyjne okrągłe drożdżówki i posypać kruszonką.

    Smacznego!

    Dodaj komentarz