Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki cukru + 1 łyżka
- 125 g masła
- 2 łyżeczki cukru waniliowego (najlepszy domowy)
- 25 g świeżych drożdży
- 3 jaja
- 3,5 szklanki mąki
- jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania drożdżówek
- 1 kg wydrylowanych wiśni, świeżych lub z zalewy (mrożone wcześniej rozmrozić)
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 2-3 łyżki cukru (do smaku)
Przygotowanie:
Resztę mleka (1/4 szklanki) podgrzać z łyżką cukru i rozpuścić w tym drożdże.
Do przestudzonej, letniej mieszanki masła, cukru i mleka dodać 3 jajka, rozpuszczone drożdże i większą część mąki. Zacząć wyrabiać ciasto. Ja wyrabiam hakiem w robocie planetarnym. Dosypując mąkę wyrabiać ciasto aż stanie się elastyczne i zacznie odchodzić od miski lub ręki. Starać się nie dosypywać więcej mąki aniżeli w przepisie, ciasto powinno wyjść w miarę luźne ale nie klejące.
Wyrobione ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski i pozostawić w cieple, przykryte np. lnianym ręczniczkiem do podwojenia objętości (około 1,5 godziny, latem krócej).
Wyrobione ciasto przełożyć na stolnicę, krótko zagnieść kilka razy aby ciasto odgazować. Ciasto podzielić na kilka części. Każdą część rozwałkować podsypując mąką na prostokąt i podzielić na kwadraty (u mnie 15 cm x 15 cm).
Kwadrat w myśli podzielić na pół, na jedną część wyłożyć nadzienie, a na drugiej części zrobić nacięcia.