Kukurydza z masłem czosnkowym, pietruszką i ostrą papryczką

Na palcach jednej ręki mogę policzyć warzywne dodatki, które mój mąż toleruje. Zaszczytne miejsce wśród nich ma kukurydza, ale tylko świeża w kolbach. Masło czosnkowe z pietruszką nadało piękny aromat kolbom a ostra papryczka podkręciła smak. Nie dość, że pyszne to jeszcze ekspresowe :) Polecam!

Składniki:

Masło czosnkowe z pietruszką na 2 kolby:
  • 1/4 kostki miękkiego masła
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól do smaku
Miękkie masło wymieszać z natką pietruszki i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posolić do smaku.

Przygotowanie:

Kolby kukurydzy oczyścić i umyć. Można przekroić na mniejsze części. Kolby nasmarować ze wszystkich stron masłem czosnkowym z pietruszką i położyć do naczynia żaroodpornego lub formy. Papryczkę chili pokroić drobno i posypać nią kolby.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC i piec około 15-20 min. Piekłam z górną grzałką + termoobieg. Podawać najlepiej ciepłe, jako samodzielny posiłek lub dodatek do mięsa.

Kolby kukurydzy można też przyrządzić na grillu – są świetne!

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *