Na palcach jednej ręki mogę policzyć warzywne dodatki, które mój mąż toleruje. Zaszczytne miejsce wśród nich ma kukurydza, ale tylko świeża w kolbach. Masło czosnkowe z pietruszką nadało piękny aromat kolbom a ostra papryczka podkręciła smak. Nie dość, że pyszne to jeszcze ekspresowe :) Polecam!
Składniki:
- kolby kukurydzy (u mnie 2szt)
- masło czosnkowe z pietruszką
- ostra papryczka (wystarczyła mi 1/4 papryczki)
Masło czosnkowe z pietruszką na 2 kolby:
- 1/4 kostki miękkiego masła
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- sól do smaku
Miękkie masło wymieszać z natką pietruszki i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posolić do smaku.
Przygotowanie:
Kolby kukurydzy oczyścić i umyć. Można przekroić na mniejsze części. Kolby nasmarować ze wszystkich stron masłem czosnkowym z pietruszką i położyć do naczynia żaroodpornego lub formy. Papryczkę chili pokroić drobno i posypać nią kolby.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC i piec około 15-20 min. Piekłam z górną grzałką + termoobieg. Podawać najlepiej ciepłe, jako samodzielny posiłek lub dodatek do mięsa.
Kolby kukurydzy można też przyrządzić na grillu – są świetne!
Smacznego!