Masło smakowe, ziołowe – w moim przypadku czosnek i pietruszka, aczkolwiek można dodać każdych innych ulubionych ziół. Swoim smakiem i aromatem pięknie wzbogaca potrawy – zrobiłam je z myślą o kolbach kukurydzy, lecz idealne jest do pieczywa, drożdżowych pachnących wypieków, grzanek i pokrojone w plastry położone na mięsie świeżo zdjętym z grilla. Polecam i to bardzo!
Składniki:
- kostka masła
- garść natki pietruszki (lub więcej wg gustu)
- 4 ząbki czosnku
- sól do smaku
Przygotowanie:
Masło musi być miękkie, ale nie roztopione.
Masło umieścić w miseczce, dodać pokrojoną natkę pietruszki, wyciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać wszystko razem łyżką lub widelcem. Posolić do smaku i gotowe.
Można przełożyć do miseczki lub uformować wałeczek: rozłożyć kawałek folii spożywczej, na środek wyłożyć masło i całość zwinąć jak cukierek. W ten sposób po ponownym stężeniu można kroić w plastry, które położone na gorącym mięsie pięknie zaczną się roztapiać oddając swój aromat i smak.
Gotowe masło przechowywać w lodówce.
Smacznego!