Masło czosnkowe z natką pietruszki

Masło smakowe, ziołowe – w moim przypadku czosnek i pietruszka, aczkolwiek można dodać każdych innych ulubionych ziół. Swoim smakiem i aromatem pięknie wzbogaca potrawy – zrobiłam je z myślą o kolbach kukurydzy, lecz idealne jest do pieczywa, drożdżowych pachnących wypieków, grzanek i pokrojone w plastry położone na mięsie świeżo zdjętym z grilla. Polecam i to bardzo!

Składniki:

  • kostka masła
  • garść natki pietruszki (lub więcej wg gustu)
  • 4 ząbki czosnku
  • sól do smaku

Przygotowanie:

Masło musi być miękkie, ale nie roztopione.

Masło umieścić w miseczce, dodać pokrojoną natkę pietruszki, wyciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać wszystko razem łyżką lub widelcem. Posolić do smaku i gotowe.

Można przełożyć do miseczki lub uformować wałeczek: rozłożyć kawałek folii spożywczej, na środek wyłożyć masło i całość zwinąć jak cukierek. W ten sposób po ponownym stężeniu można kroić w plastry, które położone na gorącym mięsie pięknie zaczną się roztapiać oddając swój aromat i smak.

Gotowe masło przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Dodaj komentarz