Kurczak z ciecierzycą Gordona Ramsay’a

Gordon Ramsay jest niezwykle fascynującym jak dla mnie szefem kuchni. Miałam okazję oglądać różne jego oblicza, a teraz jestem w trakcie serii gdzie gotuje wraz z rodziną we własnej kuchni. Przyjemnie ogląda się Gordona, który cierpliwie gotuje z dziećmi, uczy ich technik gotowania czy krojenia, odpowiada im na dziwne pytania ze stoickim spokojem. Takiego Gordona lubię, i lubię też jego kurczaka z ciecierzycą, którego prezentuję poniżej. Enjoy!

Składniki:

Nadzienie:

  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki)
  • sól i pieprz
  • mała, ostra papryczka (dałam 1/3)
  • cytryna
  • tymianek
Kurczak:
  • duży kurczak 
  • 200 g masła (miękkiego)
  • estragon (kilka listków drobno posiekanych lub suszony)
  • sól i pieprz
  • oliwa lub olej
  • główka czosnku

    Przygotowanie:

    Przygotować nadzienie: ugotowaną ciecierzycę przełożyć do miski, dodać małą pokrojoną papryczkę, skórkę startą z cytryny (cytrynę zachować), kilka listków świeżego tymianku lub suszonego. Całość przyprawić solą i pieprzem.

    Miękkie masło wymieszać z estragonem na jednolitą, smarowną pastę. Kurczaka umyć, osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem z każdej strony. Położyć na desce tak, aby pierś była u góry. Skórkę na piersi lekko podważyć i wsunąć masło estragonowe, rozsmarowując je między mięsem piersi a skórką po całej powierzchni. Kurczaka nafaszerować przygotowanym wcześniej nadzieniem, zatkać cytryną (tą, z której wcześniej ścierano skórkę), nóżki obwiązać ściśle nicią tak aby nadzienie i cytryna nie wypływały.

    Główkę czosnku bez obierania przekroić wszerz. Położyć na dnie naczynia żaroodpornego lub brytfanny. Na czosnku ułożyć kurczaka piersią do góry i nasmarować olejem lub oliwą, aby masło pod skórką się nie przypaliło.

    Kurczaka wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC. Piekłam 1,5 h pod pokrywą naczynia żaroodpornego, a następnie 15 min bez pokrywy z górną grzałką do zrumienienia skórki.

    Gdy kurczak będzie upieczony, delikatnie rozwiązać nogi, wyciągnąć cytrynę a ciecierzycę przełożyć do naczynia. Kurczaka przełożyć na półmisek, już jest gotowy.

    Do przełożonej ciecierzycy dolać sosu powstałego z pieczenia kurczaka. Cytrynę przekroić i przetrzeć przez sito do ciecierzycy (polecam dodać najpierw tylko połowę, spróbować i ewentualnie dodać resztę). Przetrzeć również czosnek z dna naczynia. Dodać odrobinę oliwy i całość rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, przyprawić do smaku solą i pieprzem.

    Dodatek wraz z kurczakiem gotowy.

    Smacznego!

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.