Tradycyjne angielskie danie, fish and chips, jednak w troszkę zdrowszej wersji to propozycja samego Gordona Ramsay’a. Paluszki rybne w panierce mają dodatek koperku, który daje rybie piękny aromat. Frytki natomiast są z dodatkiem papryki i pieczone są w piekarniku. Gordon w swoim programie z tych frytek zrobił kanapkę (tak, tak – frytki ułożył pomiędzy dwie kromki chleba) i tak jadł, ja natomiast podałam tradycyjnie. Polecam szczerze, i proponuję jeszcze chrupiące paluszki rybne, które już są na blogu :) Aha, dowiedziałam się też z programu, że każdą rybę najlepiej najpierw posolić i schować na minimum pół godziny do lodówki bo to zapobiega rozpadaniu się podczas smażenia, panierowania czy pieczenia. Nawet o tym nie wiedziałam i zawsze bezpośrednio po soleniu od razu ją przygotowywałam. Teraz przetestowałam i rzeczywiście Gordon bzdur nie opowiada. Także jak to Gordon mówi: Enjoy!
Składniki:
Paluszki rybne:
- filety rybne (u mnie 500 g kostki z mintaja)
- sól
- mąka
- jajko
- bułka tarta
- garść posiekanego koperku
Frytki z piekarnika:
- ziemniaki (ilość dowolna)
- sól i pieprz
- mielona papryka
- oliwa/olej
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, pokroić na frytki. W garnku zagotować wodę z solą, na wrzątek wrzucić ziemniaki i pogotować 5 min. Ziemniaki odcedzić, przełożyć do miski. Doprawić solą, pieprzem i posypać czerwoną, mieloną papryką, skropić oliwą lub olejem. Wymieszać porządnie aczkolwiek delikatnie. Ziemniaki ułożyć na blasze, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200oC i zapiekać około 20 min do zrumienienia.
Filety rybne pokroić na paluszki, każdy oprószyć solą i schować na minimun pół godziny do lodówki. Dzięki temu ryba nie będzie się rozpadać.
Na trzech talerzach przygotować osobno: mąkę, jajko roztrzepane z odrobiną soli, bułkę tartą wymieszaną z posiekanym koperkiem. Paluszki rybne panierować: mąka, jajko i bułka tarta z koperkiem. Smażyć na złoto z każdej strony na dobrze rozgrzanym tłuszczu.
Smacznego!