Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 1 duża cebula
- 1 kg pomidorów (lub 2 puszki pomidorów)
- 1 łyżka oleju lub oliwy
- 1-2 łyżeczki cukru
- sól i pieprz
- świeża lub suszona bazylia
- 150 ml śmietany kremówki
- 400-500 g makaronu, np. penne
Przygotowanie:
Zacząć gotować makaron wg instrukcji podanej na opakowaniu.
Pomidory sparzyć wrzątkiem i zdjąć skórkę, pokroić w ćwiartki usuwając zdrewniałe końcówki. Pestek nigdy nie usuwam. Pomidory zblendować i przelać na patelnię z kurczakiem i cebulą. Pogotować aż sos troszkę odparuje, doprawić odrobiną cukru, solą i pieprzem, jeśli używamy suszone zioła to dodać teraz. Na końcu dodać kremówkę – dobrej jakości kremówka nigdy się nie zwarzy dodawana do wrzącego sosu. Zagotować i pogotować chwilkę.
Ugotowany makaron odcedzić, z powrotem przełożyć do garnka w którym się gotował i całość zalać sosem z kurczakiem. Pogotować kilka minut delikatnie mieszając aby makaron ładnie wymieszał się z sosem.
Gorący makaron rozłożyć na talerze, posypać świeżą bazylią.