Makaron z kurczakiem i kremowym sosem pomidorowym

Kilka miesięcy temu dodałam przepis na mój ulubiony sos pomidorowy autorstwa Jamiego Oliviera. Pisałam też, że go uwielbiam ponieważ jest uniwersalny – czy do pizzy, czy też do makaronu. Uwielbiam go też za to, że jest błyskawiczny. Dziś w nowej odsłonie – sos z dodatkiem kremówki i kurczakiem, podany z makaronem. Dzięki kremówce sos jest bardzo delikatny i aksamitny, naprawdę nie warto z niej rezygnować. Całość zrobiona w 20 minut, to kolejny atut. Pychotka :)

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 1 kg pomidorów (lub 2 puszki pomidorów)
  • 1 łyżka oleju lub oliwy
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • sól i pieprz
  • świeża lub suszona bazylia
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 400-500 g makaronu, np. penne

Przygotowanie:

Piersi kurczaka pokroić w drobną kostkę, oprószyć solą i pieprzem, przesmażyć na patelni. Gdy kurczak będzie zrumieniony, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażyć aż ładnie się zezłoci.

Zacząć gotować makaron wg instrukcji podanej na opakowaniu.

Pomidory sparzyć wrzątkiem i zdjąć skórkę, pokroić w ćwiartki usuwając zdrewniałe końcówki. Pestek nigdy nie usuwam. Pomidory zblendować i przelać na patelnię z kurczakiem i cebulą. Pogotować aż sos troszkę odparuje, doprawić odrobiną cukru, solą i pieprzem, jeśli używamy suszone zioła to dodać teraz. Na końcu dodać kremówkę – dobrej jakości kremówka nigdy się nie zwarzy dodawana do wrzącego sosu. Zagotować i pogotować chwilkę.

Ugotowany makaron odcedzić, z powrotem przełożyć do garnka w którym się gotował i całość zalać sosem z kurczakiem. Pogotować kilka minut delikatnie mieszając aby makaron ładnie wymieszał się z sosem.

Gorący makaron rozłożyć na talerze, posypać świeżą bazylią.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.