Olej szczypiorkowy

Szukając nowego pomysłu na przygotowanie kolb kukurydzy znalazłam świetny przepis na olej szczypiorkowy. Taki aromatyczny olej to nie tylko walory smakowe ale też świetny sposób na wykorzystanie zalegającego w lodówce szczypiorku. Wiele razy zdarzyło mi się wyrzucać pęczki, które już zmarniały, zwiędły i nie były już apetycznie zielone. A taki olej można wykorzystać na wiele sposobów, wystarczy doprawić odrobiną soli i pieprzu, dodać troszkę soku z cytryny i mamy pyszny sos sałatkowy. Przepis znalazłam na tej stronie. Polecam :)

Składniki:

  • szklanka posiekanego szczypiorku (wraz z cebulkami)
  • 1/4 szklanki oleju (najlepszy rzepakowy – najbardziej neutralny)

Przygotowanie:

Olej wlać do garnuszka i zagrzać, ma być dość ciepły ale nie gorący. Do ciepłego oleju dodać cały szczypior, mieszając potrzymać chwilkę na palniku – dosłownie pół minuty tak aby szczypior zmiękł, ale nadal był intensywnie zielony.

Olej przelać do słoiczka, przechowywać w lodówce do 7 dni.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.