Czekoladowe naleśniki kukurydziane

Z powodzeniem wykorzystuję zapasy mąki kukurydzianej. Mam na nią wiele pomysłów, a jednym z nich są czekoladowe naleśniki. Przepis na zwykłe, żółciutkie naleśniki znalazłam na stronie Moje Wypieki. Ja natomiast mąkę pszenną zamieniłam na kakao i miałyśmy z córcią wersję czekoladową. Naleśniki z mąką kukurydzianą są specyficzne, nie takie do jakich się przyzwyczailiśmy – nie mniej jednak wcale nie gorsze. Świeżutkie zdjęte z patelni mogą się łamać, jednak wystarczy dać im chwilę po usmażeniu i już można je zwijać w rulony lub koperty. Naleśniki podałam na dwa sposoby, jedne z dżemem a drugie z kremowym twarożkiem i owocami.

Składniki:

Ciasto na naleśniki (8 szt o śr. 26 cm):
  • 1,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/4 szklanki kakao (w wersji zwykłej mąka pszenna lub ziemniaczana)
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki cukru/miodu/syropu klonowego
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
Serek kremowy:
  • 200 g twarogu
  • 2-3 łyżki śmietany kremówki
  • cukier do smaku
  • dowolne owoce (u mnie borówki)
Twaróg rozgnieść w miseczce z kremówką, tak aby uzyskać kremową konsystencję. Dodać cukier do smaku. Na końcu dodać ulubione owoce i delikatnie wymieszać.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie i zmiksować lub wymieszać rózgą na gładkie ciasto bez grudek. Miskę przykryć i pozostawić na około 15 min, aby ciasto odpoczęło. Po tym czasie smażyć cienkie naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni, na oleju. Usmażone naleśniki odkładać na bok. Od razu po usmażeniu mogą się łamać, dlatego najlepiej je zwijać po około 5-10 minutach.

Podawać wg upodobań, np.  z serkiem kremowym i owocami, dżemem, kremem czekoladowo-orzechowym, polane miodem i posypane orzechami.

Smacznego!

Dodaj komentarz